Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Az új honvédelmi törvényjavaslat a közigazgatás szempontjából

Szerző: 2011. június 25.No Comments

„Hende Csaba szólt arról is, hogy a törvényjavaslat átalakítja a megyei védelmi bizottságok vezetését. A kormány kiemelt célkitűzése ugyanis a közigazgatás korszerűsítése érdekében az állami és önkormányzati feladatok egyértelmű, világos szétválasztása. Jelenleg a megyei védelmi bizottságokat a megyei közgyűlés elnöke vezeti, és tagja a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervének vezetője, a kormánymegbízott. A gyakorlati tapasztalatok azt igazolják, hogy e vezetési rend mellett nem elég hatékony az állami fellépés, nem biztosított a hatáskörök és felelősségi területek egyértelmű meghatározása. A javaslat ezért a kormánymegbízottat teszi meg a megyei védelmi bizottság elnökévé, és a megyei közgyűlés elnöke tag lenne abban.

A megyei védelmi bizottságokban szükséges a szakmaiság, a szakmai elem megerősítése – hallhattuk a miniszter szóbeli előterjesztésében. Ezért a javaslat bevezeti az elnökhelyettesi rendszert, úgy, hogy a honvédelmi feladatok tekintetében tényleges állományú katona, a katasztrófák elleni védekezés tekintetében pedig a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője lássa el az elnökhelyettes feladatait.

A honvédelem össznemzeti ügy, ennek megfelelően a honvédelmi feladatok végrehajtásában a rendvédelmi szerveknek, a többi állami szervnek, a gazdálkodó szervezeteknek is részt kell venniük. A javaslat meghatározza e szervek honvédelmi feladatait.

„Javaslatot teszünk a katonai ügyészi szervezet jogállásának rendezésére – hangsúlyozta ezt követően Hende Csaba. – A katonai ügyészségek jelenleg az egységes ügyészi szervezet részei, ugyanakkor azonban a végrehajtó hatalomhoz tartozó honvédség szervezeti keretébe is tartoznak.” Az alaptörvény 29. cikke alapján az ügyészség önálló alkotmányos szerv, amely nem tartozik a végrehajtó hatalom keretébe, ezért a 2012. január elsején hatályba lépő alaptörvénybe ütközik a katonai ügyészi szervezetnek a honvédség szervezeti keretében történő elhelyezése.

Egyértelművé teszi a javaslat továbbá a rendvédelmi szervek fogalmát. E szervek körébe tartoznak a rendőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok.”

Forrás:
Az új honvédelmi törvényjavaslat miniszteri expozéja, M. Tóth György, honvedelem.hu, 2011. június 22.