Skip to main content
gazdaság

A szállodák konkurense lehet az Airbnb

Szerző: 2011. június 27.No Comments

„Világszerte egyre népszerűbbek a turistáknak családoknál szállást és ellátást kínáló szolgáltatások. Közülük a legismertebb az Airbnb nevű platform, ami lassan már a szállodáknak is komoly konkurense lesz.

Az Airbnb rendszerében bárki regisztráltathatja magát, aki kész a lakását vagy akárcsak egy szobáját kiadni a turistáknak. Jelenleg a kínálatban 189 ország 13 000 városában százezer szálláshely szerepel. A szállásadók 25 százaléka 40 évesnél idősebb. A lényeg nem csak a szálláshelyen van, a rendszer ugyanis közösségi portálként is működik: megmutatja például, hogy a szállásadónak és az érdeklődőnek vannak-e közös barátai vagy sem.
…A szolgáltatás elsősorban Európában terjeszkedik. Berlinben és Hamburgban létrehozzák a városmenedzseri posztot, akiknek a feladata a felhasználókkal való kapcsolattartás lesz, továbbá ők felelnek majd a különböző rendezvények megszervezéséért. Emellett a másik kiemelt piac Dél-Amerika. A tervek között szerepel még, hogy az internetezők nem csak egy éjszakára vagy egy hétre, hanem akár hosszabb időre, például 30 napra is kibérelhetnek majd lakásokat vagy szobákat.

Az Airbnb kényesen ügyel a részletekre. Amennyiben valaki nem elégedett a megkapott helyiséggel, esetleg már más elfoglalta a szálláshelyet, akkor a felhasználó visszakapja a pénzét. A platform az árból 6-12 százalékot kap, s ez már elég a nyereségességhez. Blecharczyk szerint megvan bennük az a potenciál, aminek köszönhetően legalább akkora, ha nem nagyobb társasággá válhatnak, mint az eBay. Chesky szerint bár mostanában számos piaci szereplő próbálta meg lemásolni az oldalukat, egy hálózat megalakításához ennél jóval többre van szükség.”

Forrás:
A szállodák konkurense lehet az Airbnb, Berta Sándor, SG.hu, 2011. június 23.