Skip to main content
informatikajog

Az internet mindig független

Szerző: 2011. június 27.No Comments

„Hollandia az első európai ország, mely törvényben mondja ki: a szolgáltató nem diszkriminálhatja az internetet, mobilokon is egyforma adatnak számít a Skype-hívás vagy a torrent adatforgalom.

A holland parlament június 22-én fogadta el azt a törvényt, mely kimondja: az internetes adatforgalom mindenhol független és egyforma, függetlenül attól, hogy fotóról, hanghívásról, torrent adatforgalomról van szó asztali számítógépen vagy mobilon. A törvényt még a holland szenátusnak is kell fogadnia, hogy érvénybe lépjen, de ez csupán egy formalitás.

A törvény azért érdekes, mert több európai országban – Hollandiában is – a mobilinternet szolgáltatók külön díjat számolnak fel, ha a mobil előfizető Skype adatforgalmat bonyolít le, vagy például torrentezik mobil internet előfizetését használva.

A mobilszolgáltatók azzal érvelnek, hogy meg kell különböztetni az adatforgalmat, mert egyes ellenőrizetlen adatforgalmat lebonyolítók – például az internetes játékokat játszók vagy a torrentezők – nagyon lelassítják a hálózatot, és ezt minden előfizető megszenvedi. Emiatt a szolgáltatók blokkolták, lassították vagy külön díjat kértek a hasonló jellegű adatforgalomért.”

Forrás:
Az internet mindig független, Vass Enikő, Computerworld, 2011. június 23.