Skip to main content
jogkörnyezetvédelemközigazgatás: magyar

Folytatódik a vita a jogvédelem intézményrendszerének tervezett változtatásáról

Szerző: 2011. június 27.No Comments

„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által elkészített, és az Országgyűlés által a következő napokban tárgyalandó törvényjavaslat nemhogy erősítené a jövő nemzedékek érdekei és az egészséges környezet védelmét az alaptörvénynek megfelelően, hanem kifejezetten sérti az abban foglaltakat” – figyelmeztet keddi közleményében az ombudsman. Úgy véli, a javaslat még a mai védelmet is megszüntetné, nehezítve ezzel a lakosság jelenlegi és jövőbeli környezeti problémáinak megoldását.

„Az alapvető jogok biztosáról szóló jelenlegi törvényjavaslat azonban a hatékony képviseletet teljesen eltörölné. A környezetvédelmi ombudsmant az alapvető jogok biztosának súlytalan és eszköztelen helyettesévé tenné, akinek még vizsgálati joga sem lenne” – írta Fülöp Sándor.

„Mivel ezek a jogkörök az új alapjogi biztost sem illetnék meg, ezért a javaslat szerint felálló új ombudsmannak is lényegesen szűkülne a hatásköre. A lakosság olyan jogállami fórumot veszíthet tehát el, amely a környezeti problémák megoldására, a lakossági érdekek védelmére egyedülálló módon hivatott” – olvasható a közleményben.”

„Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága módosító javaslatokat kíván benyújtani az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy növelje a jövő nemzedékek ombudsmanja helyébe lépő helyettes biztos feladat- és hatáskörét, illetve szervezeti és működési önállóságát

Az ellenzéki és kormánypárti politikusok azt követően nyilatkoztak újságíróknak, hogy a parlamenti testület civil szervezetekkel egyeztetett.

Jávor Benedek elmondta, az ügyben eddig is megszólaló civil szervezetek – például a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a Védegylet – képviselői tudomásul vették a tervezett új ombudsmani rendszert, amely egy általános és több helyettes biztost hozna létre, ugyanakkor a jövő nemzedékek képviseletéért felelős személy jogköreinek, eljárási lehetőségeinek és intézményi önállóságának erősítését kérték.

Kiemelte: a bizottság folytatja a civilekkel történő egyeztetést, ez alapján pedig egy, a kormányoldallal is egyeztetett módosító csomagot állítanak össze. A bizottság elnöke az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, a testület egyelőre nem tárgyalt konkrét előterjesztéseket.

Nagy Andor Európa legzöldebb alkotmányának nevezte a jövőre életbe lépő új alaptörvényt, mivel abban szerepel az egészséges környezethez való jog, továbbá külön nevesítik a jövő nemzedékekért felelős helyettes biztost és a fenntartható fejlődést. A kereszténydemokrata képviselő ugyanakkor megjegyezte, az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot több civil szervezet és a jövő nemzedékek ombudsmanja is kifogásolta, ezért közvetítő szerepet vállalt annak érdekében, hogy az új alaptörvény szellemének megfelelő jogszabály születhessen.

Hangsúlyozta: elfogadhatónak tartja az új alaptörvény által egységesített ombudsmani rendszert, a környezetvédelem érdekeinek képviseleteiért azonban szerinte is további garanciákat kell beépíteni a törvénybe.”

„„A Javaslat egyértelműen az információs hatalommal rendelkező állam és üzleti szféra számára jelent kedvező elmozdulást a hatályos szabályokhoz képest. A kormány elképzelése a magánszférát kiszolgáltatottá teszi, az állami titkainak körét tágítja és ezek feletti független felügyeletet szünteti meg.” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője.”

Forrás:
Fülöp Sándor szerint alkotmányellenes az ombudsmantörvény-javaslat, HVG.hu, 2011. június 21.
Változtatna az ombudsmanról szóló törvényjavaslaton a fenntartható fejlődés bizottság, HVG.hu/MTI, 2011. június 22.
Az adatvédelmi biztos észrevételei az új Avtv. tervezetéhez, Jogi Fórum/Adatvédelmi Biztos, 2011. június 20.
Az új adatvédelem és információszabadság törvényről, Jogi Fórum/TASZ, 2011. június 21.
A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló T/3586. számú törvényjavaslatról, TASZ (pdf)