Skip to main content
informatikajogközigazgatási informatika

Jogszabályok modellezése

Szerző: 2011. június 27.No Comments

„Egyre növekvő társadalmi és szakmai igény jelentkezik a jogi környezet megismerésének támogatására, a jogkövető magatartás elősegítésére. A mesterséges intelligencia, különösen a tudásmodellezés és logikai következtetés fejlődésével lehetőség nyílik olyan szoftverrendszerek fejlesztésére, amelyek jogi tudásmodellek segítségével képesek a jogalkotás és jogalkalmazás folyamatait támogatni – mondja Kőrösi Gábor, a Multilogic Kft. vezető tanácsadója. A támogatható feladatok köre széles, ide tartozhat a jogszabályi változások hatásainak elemzése, az ellentmondások felderítése, az intelligens űrlapokat tartalmazó ügyfélszolgálati rendszerek létrehozása, valamint a lakosság tájékoztatását szolgáló intelligens portálok felépítése.

Célkitűzések
A fentieket szem előtt tartva indította el a Multilogic Kft., valamint a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszéke az Emerald projektet a KMOP-2009-1.1.1. támogatásával. A projekt célja olyan, jogi modellezést és alkalmazásfejlesztést támogató integrált környezet és mintaalkalmazások létrehozása, amely az elmúlt években megjelent szemantikus web technológiái és a hagyományos, szabály alapú rendszerek ötvözésével hatékonyabb megközelítést jelent. Ebben a hibrid megoldásban az ontológia révén meghatározhatjuk egy adott tárgyterület leírására használt fogalmakat, és feltárhatjuk ezek összefüggéseit, a szabály alapú leírásokkal pedig állítások formájában fogalmazhatjuk meg a feltételektől függő szakértői tudást.

Két fő terület
Az Emerald rendszerrel létrehozható jogi alkalmazásokat két fő alkalmazási területre lehet osztani: a jogalkalmazást és a jogalkotást támogató megoldásokra.”

Forrás:
Jogszabályok modellezése, Mártonffy Attila, IT Business, 2011. június 26.