Skip to main content
közigazgatási informatika

OEP és KIM egyeztetés az elektronikus közigazgatás fejlesztéséről

Szerző: 2011. június 27.No Comments

„Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójával egyeztetett Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. A KIM megszüntetné a párhuzamosságokat a nagy állami adatbázisokban, és össze kívánja hangolni az informatikai rendszereket. Ennek érdekében szabályozási lépéseket tesz, és fejlesztési forrásokat biztosít a közigazgatás szereplőinek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyike azon fontos közigazgatási szereplőknek, amely olyan adatbázissal rendelkezik (TAJ – Társadalombiztosítási Azonosító Jel), melyre nagy volumenű állami szolgáltatás- és pénzügyi finanszírozási rendszer épül. A nagy állami adatbázisok által nyilvántartott adatokról általánosságban elmondható, hogy jelentős mértékű párhuzamossággal rendelkeznek, ezért tisztításra szorulnak – válaszolta kérdésünkre Fekete Gábor.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az egységes rendszerek irányába kívánja eltolni a fejlesztéseket. Ennek érdekében egyrészt szabályozási lépéseket tesz (például az elektronikus ügyintézésről szóló törvény megalkotása), másrészt az EKOP keretében fejlesztési forrásokat biztosít, amelyeket a jelentős informatikai háttérrel rendelkező szervezetek számára is hozzáférhetővé tesz.

Emellett a KIM párbeszédet folytat az említett szervezetek vezetőivel, felméri az igényeiket, meghallgatja az észrevételeiket, és tájékoztatja őket a 2011 második félévében benyújtani kívánt tervezett jogszabályváltozásokról.

– Nagyon örülünk neki, hogy ez a találkozó létrejött. Nyitottak voltunk a párbeszédre, ahogy a KIM munkatársai is, így el tudott indulni egy együttműködés, együttgondolkodás. Az alapvető kérdésekben is megtaláltuk a közös nevezőt – nyilatkozta az Infoter.eu-nak Dr. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.”

Forrás:
Fekete Gábor – Dr. Sélleiné Márki Mária: egyeztetés az elektronikus közigazgatás fejlesztéséről, Infotér.eu, 2011. június 24.