Skip to main content
közigazgatás: magyar

KIM: a Magyary Programnak is fordulatot kellene hozni

Szerző: 2011. június 29.No Comments

„A járási rendszer, a járási kormányhivatalok létrejöttével és az önkormányzati személyi állomány jelentős átcsatolásával 100 ezer fölé emelkedik majd a kormánytisztviselők száma – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára kedden Budapesten.

Gál András Levente egy a témában tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy jelenleg 66 ezer kormánytisztviselő áll a központi közigazgatás rendelkezésére.
A közigazgatási államtitkár a „Személyügyi központ szervezetfejlesztése és teljesítményértékelés” című eseményen az Államreform Operatív Programról (ÁROP) szólva azt hangoztatta: az egységes személyzeti igazgatást lehetővé tevő eszköz, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Rendszer elengedhetetlen a modern közigazgatás fejlesztéséhez. Közölte, hogy ezt az eszközt, illetve adatbázist szinte valamennyi környező államban használják már.

Horváth Viktor, a KIM főosztályvezetője az ÁROP-ról szóló előadásában egyebek mellett arról beszélt: bizonyított tény, hogy a köztisztviselői létszám és a közigazgatás működési kiadásai között nincs statisztikai összefüggés, és ez nemcsak Magyarországra, hanem az EU összes országára nézve is igaz. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a köztisztviselői karban történő létszámcsökkentés nem jelenti automatikusan a közigazgatási kiadások csökkenését is.

A főosztályvezető arról is beszélt, hogy véleménye szerint a magyar közigazgatás teljesítménye mind nemzetközi összehasonlításban, mind pedig önmagához viszonyítva 2000 óta csökken. Közölte, hogy az elkövetkező három évben az ÁROP-nak kell elhoznia a fordulópontot ebben.

Úgy fogalmazott: ha nem tud az ÁROP a Magyary Programmal közösen fordulatot elérni a közigazgatás teljesítményében az elkövetkező egy-két évben, „akkor elég komoly problémák elé kell, hogy nézzen a közigazgatás”.”

Forrás:
KIM: a Magyary Programnak is fordulatot kellene hozni, HVG.hu/MTI, 2011. június 28.
Lásd még:
Négy év után életre keltik az állami szupernyilvántartást, Joó Hajnalka, [origo], 2010. november 28.
Hatalmasra hízik az új APEH, Papp Zsolt, Napi Gazdaság, 2011. január 6.
Projektjavaslati útmutató az Államreform operatív program keretében. Személyügyi központ szervezetfejlesztése és teljesítmény-értékelés című kiemelt projekt támogatásához. Kódszám: ÁROP-2007/321 2008-tól: ÁROP-2007/221, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága, 2009. június 15. (pdf)