Skip to main content
közigazgatási informatika

Nagyobb sávszélesség, gyorsabb ügyintézés: fejleszt az önkormányzat

Szerző: 2011. június 29.No Comments

„ Nagyobb sávszélesség, gyorsabb ügyintézés, valamint nyitott hálózat a városi rendezvényeken – az önkormányzat folyamatosan fejleszti informatikai szolgáltatásait.
Lazáry Viktor informatikai fejlesztésekért is felelős alpolgármester elmondta, hogy már korábban elfogadták a város informatikai stratégiáját, figyelembe véve természetesen a Digitális Magyarország Programot és a Kormány közigazgatás-fejlesztési terveit.

– Világosan meghatározott célkitűzéseink vannak, ez alapján fejlesztünk, s irányítjuk a beszerzéseinket – folytatta az alpolgármester. – A stratégiánk célja az e-közigazgatás, valamint a város informatikai szolgáltatásainak fejlesztése. Szombathely hosszú évek óta vezető szerepet tölt be az informatikai fejlesztések területén az országban. Sokszor példaként is említik a vasi megyeszékhelyt, hiszen az e-közigazgatási rendszer fejlesztésében úttörők voltunk. Több olyan informatikai fejlesztésünk is van, amelyeket azóta már más városok átvettek tőlünk. Ezek a fejlesztések a jövőben is azt a célt szolgálják, hogy a hivatali ügyintézés egyszerű, gyors és olcsó legyen.

Az alpolgármester kiemelte, azt szeretnék, ha az ügyfelek otthonról is intézhetnék hivatalos ügyeik nagy részét: be tudják például adni a kérvényeiket, illetve be tudják fizetni interneten keresztül az illetéket. Így akár a postai sorban állást is meg lehetne spórolni.

– Vannak olyan ügytípusok, melyek természetesen megkövetelik a személyes jelenlétet – tette hozzá az alpolgármester -, ezeken nem tudunk változtatni. – De létezik számos olyan ügytípus, melyben lényegi változások következhetnek be az otthoni ügyintézéssel. A jövőben az ügyfeleknek nem kerül majd egy napjukba dolgaik intézése, sorban sem kell állniuk, így felgyorsul az ügyintézés. Továbbra is az a célunk, hogy a helyi informatikai fejlesztések összhangban legyenek a kormányzati fejlesztésekkel. Több állami hivatallal és a Megyei Jogú Városok Szövetségével együttműködve szakértőként veszünk részt az országos szintű e-közigazgatás fejlesztési projektekben. Ezen kívül az önkormányzat intézményei által használt városi hálózatot is fejlesztjük. Szeretnénk a jövőben nagyobb sávszélességet biztosítani a partnereinknek. Sok intézménynek volt külön saját internet előfizetése is. Terveink szerint a jövőben minden funkció a városi hálózatról működne. Ezáltal takarékosabbá és hatékonyabbá válna a rendszer.

– Az új hálózattal az önkormányzaton belüli munka is sokkal gyorsabb lesz majd – fűzte hozzá az alpolgármester -, valamint az önkormányzat és az intézményei között is felgyorsul az adatcsere. A városi hálózat kiépítésére kiírt közbeszerzési eljárásban előírtuk például azt is, hogy a szolgáltatónak garantálnia kell a nagy sávszélességet bizonyos rendezvényeken is. Azt szeretnénk, hogy például a Savaria Karneválon, Lamantin Jazz Fesztiválon vagy a Szentivánéjen lehessen ingyenesen netezni. Reméljük, hogy ezzel a média munkatársainak a munkáját is megkönnyítjük, s a rendezvényre látogatóknak is örömet tudunk szerezni. Mindezeken túl a Fő téren is fejleszteni fogjuk az ingyenes, nyitott wifi-hálózatot. Akár a világhálón keresztül is be lehet fizetni az illetéket, nem kell a postán sorban állni.”

Forrás:
Nagyobb sávszélesség, gyorsabb ügyintézés: fejleszt az önkormányzat, Prófusz Péter, Vas Népe, 2011. június 29.