Kérdőjelek a közigazgatási reform körül (Szlovákia)

„Komoly ellenállásra talált a közigazgatási reform a politikai pártok körében. Az MKP a déli körzeti hivatalok tervezett megszüntetése ellen gyűjt aláírásokat, a Hídnak sem tetszik a tervezet, az SaS saját koncepcióval áll elő.A Pátria Rádió tegnapi műsorában több politikust és szakértőt is megszólaltattak a kérdésben. Kiderült, a reformot sokan, sokféleképpen képzelik el.

Az MKP gondosabban osztaná el a pénzt
Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke elmondta, hogy az előző Dzurinda-kormány idején is a párt ellenállásán bukott el a települések önkormányzatának tervezett összevonása. A politikus rámutatott, a célkitűzés a kormányprogramba is bekerült, csendben zajlik a reform előkészítése: holott az összevonás helyett a közpénzek és állami források igazságosabb elosztását kellene forszírozni. Farkas tisztában van vele, hogy az MKP lehetőségei parlamenten kívüli pártként korlátozottak, tiltakozással, aláírásgyűjtéssel, a téma közbeszédbe kerülése útján lát módot az ellenállásra.

“Tudjuk azt, hogy a belügyminisztérium törvénymódosítását tárcaközi egyeztetésre bocsátották és négy körzeti hivatalt szeretnének megszüntetni, melyből három Dél-Szlovákiában található: Szencen, Kassa-környéken, valamint Párkányban” – jelentette ki a politikus. Farkas szerint a tervezetnek komoly hátulütői vannak, az ügyintézés ismét eltávolodik az emberektől, az anyanyelven beszélő polgárok jogait korlátozzák az új hivatalokban “Érthetetlen, miért éppen Dél-Szlovákiát akarják ezzel sújtani, miért a térségnek kell elszenvednie ezt a fajta leépítést” – mutatott rá Farkas.

Az SaS másként csinálná
“Igazából közigazgatási reformról még nem beszélnék azért sem, mert a reform szó is elcsépelt. Úgy gondoljuk, sok dologra hiányzik a pénz. Szlovákia igazából nem egy kis ország, hanem egy nagy város. Mégis tizennégy minisztériumunk van és nyolc kerületünk, rengeteg hivatallal” – mutatott rá Somogyi Szilárd, az SaS parlamenti képviselője. Somogyi emlékeztetett rá, Szlovákiában jelenleg 49 körzeti hivatal van, számukat pedig néggyel szeretnék csökkenteni, holott huszonhét is elég lenne. “A körzeti hivatalok meglétéből nem csinálnék nemzetiségi kérdést, azért, mert nincs közvetlen, állandó kapcsolatuk a polgárokkal. Nincsenek ügyosztályok, ahova a polgároknak be kellene menniük” – jelentette ki a képviselő, aki szerint az állampolgárok észre sem vennék egy körzeti hivatal megszűnését, ha egy-két jogkört sikerülne az önkormányzatok hatáskörébe delegálni.

Elmondása szerint a Szabadság és Szolidaritás önálló koncepcióval fog előállni a közeljövőben, melynek célja szintén a megtakarítás. Elmondása szerint pártjának koncepciója abból indul ki, ha az állam megszüntet egy hivatalt és pénzt spórol, az önkormányzatnak biztosítani kell a megfelelő pluszforrásokat, mellyel az át tudja venni a feladatot. Somogyi a közigazgatási reformmal kapcsolatban felvetette a lengyel modellt, amely szerint a kistelepüléseknek van egy választott, minimális jogkörökkel rendelkező bírója, egy környékbeli kiszolgálóközség pedig átveszi a jogköröket, összegyűjti és elvégzi a szükséges adminisztratív munkát.

A Híd szerint kivitelezhetetlen az SaS javaslata
A Pátria Rádió által megkérdezett Jakab Elemér, Nagyráska polgármestere és a Híd parlamenti képviselője elmondta, pártjának egyértelműen az az álláspontja, hogy semmilyen körülmények között nem támogatják a kistelepülések összevonását – márpedig a közel háromezer településből ezer számít annak.

Jakab emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatok mindössze egytizedes költségekkel oldják meg azokat a feladatokat, melyeket az államigazgatás jóval drágábban képes megvalósítani. “Nem lehet a témához úgy hozzányúlni, hogy valaki nem volt önkormányzati képviselő, vagy polgármester, és nem látja a valós problémákat. Ez a gond az SaS javaslatával is, hogy kivitelezhetetlen” – jelentette ki Jakab. A politikus rámutatott, nem csak a spórolás mértékét kell nézni, hanem a reform mögöttes tartalmát.
Tuba Lajos, a Fórum Intézet megkérdezett szakértője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a rendszerben szükség lehet változtatásokra, melyek az utóbbi tizenöt-húsz év tapasztalataira építhetnének. Elmondása szerint a Szenci Körzeti Hivatal esete most sem ideális – több községből csak somorjai átszállással érhetőek el a szervek -, de Párkányban komoly nehézségeket okozhatna a változás. Tuba szerint a közigazgatási reform túlságosan sok érdeket sértene, ezért széleskörű vitára és óvatos lépésekre van szükség.”

Forrás:
Kérdőjelek a közigazgatási reform körül, Patria Rádió/Bumm.sk, 2011. június 26.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:külföldön
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.