A TÖOSZ szerint nem az önkormányzatok az ország eladósodásának legfőbb okozói

„A TÖOSZ elnöksége kedden értékelte az önkormányzati rendszer átalakítására vonatkozó minisztériumi munkaanyagról tartott fórumokon elhangzottakat – írta Schmidt Jenő, a legnagyobb önkormányzati érdekképviselet elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Közlése szerint “az elmúlt huszonegy év bizonyította, hogy az ország működőképessége szempontjából kiemelkedő sikereket értek el az önkormányzatok, így egy korrekt elemzésben a pozitív eredményekre való utalás joggal elvárható a kormányzati megközelítésben is”. A TÖOSZ szerint ugyanakkor alapvetően egyet lehet érteni a Belügyminisztérium helyzetértékelésével, így például azzal, hogy a rendszer működési zavarait valóban a feladatok és hatáskörök differenciálatlan telepítése, a szétaprózódott településszerkezet és a nem elég intenzív együttműködési készség, valamint a jelentős alulfinanszírozottság, illetve folyamatos forráskivonás okozta.

A szövetség elnöksége első olvasatban tárgyalta és elfogadta a mikrotérségi együttműködésre, a körjegyzőségeket felváltó egyesített önkormányzati hivatalok kialakítására, a nem járási jogú városok szerepére és a polgármesteri jogállás megerősítésére vonatkozóan kidolgozott javaslatokat, valamint a kistelepülési főállású polgármesterek foglalkoztatási rendszerének átalakítási elveit, amelyeket a TÖOSZ-tagok számára vitára bocsátottak. A beérkezett észrevételek figyelembevételével átdolgozott javaslatokat július 15-e után hozzák nyilvánosságra – közölte a TÖOSZ elnöke.”

Forrás:
A TÖOSZ szerint nem az önkormányzatok az ország eladósodásának legfőbb okozói, HVG.hu/MTI, 2011. július 6.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.