Skip to main content
közigazgatás: magyar

A jó állam érdekében zajlik a területi közigazgatás átalakítása

Szerző: 2011. július 8.No Comments

„A kormányhivatal és Szolnok városának önkormányzata között akadálytalanul működik az információáramlás. A több évtizedes sztereotip ügyfélszolgálati beidegződéseket azonban nehéz rövid idő alatt megváltoztatni. Az államnak meg kell tudnia határozni alapelvárásait – a Rádió Orient műsorában Lengyel Györgyi, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere avatta be a hallgatókat a két hivatal szimbiózisába.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a többi kormányhivatalhoz hasonlóan az egybeolvadt törzshivatalból és szakigazgatási szervekből épül fel. A humánpolitikai és gazdasági integráció eredményeként csak a kormányhivatal rendelkezik önálló gazdálkodási jogkörrel. A területi közigazgatás átalakítását eddig senki sem merte meglépni, pedig ezen a téren jelenleg egyszerre szembesülünk lehetőséggel és kényszerrel. A kormány kétharmados többségével szerencsére meg tudja lépni a szükséges reformokat. Kulturális váltásra és rendteremtésre van igény. Fontos, hogy a hivatalban ne az akadályt, a tisztségviselőben pedig ne az ellenfelet lássák – írta le a Rádió Orient műsorában a magyar közigazgatási rendszer jelenlegi állapotát Lengyel Györgyi, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A kormánytisztviselők szeretnek tiszta viszonyok között dolgozni, partnerek a kiszámíthatóságra való törekvésben. Több személycsere történt a kormányhivatal vezetői posztjain, hiszek a vezetői személyes példák munkahelyekre gyakorolt hatásában. Az ügyfélszolgálat a jó államnak megfelelően működik. A kormányhivatal és Szolnok városának önkormányzata sűrűn konzultál – emelte ki a kormánymegbízott, majd Szalay Ferenc polgármester hozzátette: fontos az információáramlás akadálytalan működése. A kormányhivatal működésének tapasztalatai még felületesek. A gondolkodásmódnak kell megváltoznia: a tisztviselőknek mosolygósnak és nyitottnak kell lenniük. Az ügyfél áll az első, a második és a harmadik helyen is.

Az államtitkárok és miniszterek első programja a kormánymegbízotti látogatás volt, melyen az aktuális problémák átbeszélésére került sor. Szabó Erika és Navracsics Tibor ezután a kormányablakok, a jó állam arcainak működésébe pillantott bele. Jász-Nagykun-Szolnok megye kormányhivatala az elmúlt hónapban közel 4200 ügyfelet fogadott. Az állampolgárok többsége általános tájékoztatást is igényelt. Tevékenységünk népszerűsítésével még adósok vagyunk, szolgáltatásainkat kevesen ismerik. A több évtizedes sztereotip ügyfélszolgálati beidegződéseket nehéz rövid idő alatt megváltoztatni – emelte ki Lengyel.

A kormányhivatal megelőző, konzultációs jellegű törvényességi felügyeletet kíván ellátni. Nem csak büntetni akarunk, a figyelemfelhívás felé mozdulnánk el. Attitűdváltással bizonyítanánk a jó példák meglétét – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Szalay elmondta, hogy a kormányhivatalok működésével kapcsolatban még nem kérték ki Szolnok önkormányzatának véleményét. A jövőben azonban komolyabb konzultáció várható. Az önkormányzatok törvényességi felügyeletét a kormányhivatalok vették át, ez komoly szimbiózist fog kialakítani a két szereplő között.

A megyék megerősödésével a kisközségi települések könnyebben intézhetik ügyeiket. A megyében jó a tömegközlekedés, az állampolgárok nem ütköznek komolyabb problémákba. A járási hivatalok megalakulásával a nehezebben elérhető térségek is lefedettek lesznek. Az új struktúra integrálja, összeszervezi és hatékonyabbá teszi az ügyintézést – utalt a kisközségek problémáira Szolnok polgármestere.

Szolnok első embere kiemelte, hogy a jövőben meg kell szabni az állam és az önkormányzat pontos feladatait. A legnagyobb problémát a finanszírozás jelenti. Az ágazati törvényeknek olyan szabályzókat kell teremteniük, amelyekhez lehet alkalmazkodni. Az államnak meg kell tudnia határozni alapelvárásait. A megyei jogú városok hatáskörében komolyabb csorbulás nem eshet. Nagyon oda kell figyelni az önkormányzatiság fogalmának meghatározására. Az államigazgatási és önkormányzati feladatokat szét kell választani, a jegyzőknél profiltisztítás szükséges. A feladatalapú finanszírozás megoldást jelenthet. A rendszer átalakítása küszöbön áll.

A jelenlegi közmunkaprogram nem megfelelő, az önkormányzatok által kezelt feladatra kevés pénz jut. 67 milliárd forintból nem tudjuk megoldani a problémát – hangsúlyozta Szolnok polgármestere, majd a kormánymegbízott hozzátette: a legfontosabb feladat, hogy a közmunkaprogramosok vissza tudjanak térni az elsődleges munkaerőpiacra.”

Forrás:
A jó állam érdekében zajlik a területi közigazgatás átalakítása, OrientPress, 2011. július 5.