Skip to main content
informatika

BKV menetrend a Google térképen

Szerző: 2011. július 11.No Comments

„Elindult Budapesten is a Google Maps Transit, azaz az internetes cég tömegközlekedési szolgáltatása. Jelenleg a teljes fővárosi hálózat és az állomások is megtalálhatók a térképen, kiegészülve egy útvonaltervezővel.

Mától Budapest is abba a mintegy 400 városba tartozik, ahol működik a Google maps tömegközlekedési szolgáltatása, jelentette be Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem került közpénzbe, a BKV-nak sem kellett fizetnie érte. Mindemellett sok munkájuk volt a BKV menetrendi adatbázisának rendbetételével és kompatibilissá tételével. Az adatbázis egyébként hamarosan ingyenesen elérhető lesz a BKK honlapján, bárki szabadon továbbfejlesztheti.

Vitézy hozzátette, hogy a BKV GPS-es járműkövetési rendszerének (Futár-projekt) bevezetésével, várhatóan egy éven belül a járművek valós időben is követhetőek lesznek, azaz nemcsak azt látja a felhasználó, hogy mikor ér a busz a menetrend szerint az állomására, hanem azt is, hogy hol tart éppen.

A google-os rendszernek most az a nagy előnye, hogy a külföldiek saját gépükön, a jól ismert metódus alapján könnyedén használhatják. Mivel az okostelefonok jelentős részébe ma már alapból be van építve a Google maps, így a rendszer helyben, közlekedés közben is használható.

Vitézy hozzátette: a BKV 30 millió forintért elkészített internetes útvonaltervezője megmarad és párhuzamosan működik a Google-éval. A programot már évekkel ezelőtt megrendelték, már kész, felesleges kidobni.

A Google útvonaltervezőjét szerdán gyorstesztben hasonlítottuk össze a BKV útvonaltervezőjével, aminek eredménye szerint a Google egyszerűbb és gyorsabb rendszer, a BKV viszont pontosabb és cizelláltabb útvonalat kínál. A BKV rendszere a tömegközlekedési megállókra épül, ami előny, ha tudjuk az állomás nevét.”

Forrás:
Hivatalosan is elindult a Google békávés útvonaltervezője, Tenczer Gábor, Index.hu, 2011. június 30.
Google Tömegközlekedés
BKV Utazástervező