Skip to main content
közigazgatás: külföldön

MKP: a közigazgatási reform hatásai

Szerző: 2011. július 13.No Comments

„Miről is van szó? „A belügyminisztérium törvénymódosítása a helyi államigazgatás „ésszerűsítéséről” szól. Számol a 4 állami körzeti hivatal megszüntetésével, a körzeti földhivatal és a körzeti erdészeti hivatal összevonásával, valamint a kerületi és az állami állategészségügyi hatóságok összevonásával. Számol továbbá az adóhivatalok és a vámhivatalok összevonásával, az így létrejövő pénzügyi hivatalok erőteljesen lecsökkentett számával, viszonyítva a mai adóhivatalok számához.” – áll abban a sajtónyilatkozatban, melyet Farkas Iván juttatott el az Új Szó Online-hoz.

A törvénymódosítás erőteljes integrációt feltételez. Megszüntetné a körzeti környezetvédelmi hivatalokat és a körzeti közlekedési hivatalokat, azokat az általános körzeti hivatalok hatáskörébe vonná. Megszüntetné a kerületi környezetvédelmi hivatalokat, a kerületi közlekedési hivatalokat, a kerületi építésügyi hivatalokat és a kerületi oktatásügyi hivatalokat. Mindezeket a kerületi székhelyeken működő általános körzeti hivatalok hatáskörébe vonná.

„A Magyar Koalíció Pártja álláspontja szerint ezzel újra létrejönne az integrált helyi államigazgatás, amilyen 2004-ig létezett, megszűnne tehát a specializált államigazgatás. Akkor támogatná a párt az erőteljes átalakítást, ha az számottevő megtakarítást eredményezne. Ez nem várható, mivel csupán a hivatalok hovatartozása, megnevezése változik meg és az elöljáró tisztsége szűnik meg. Azonban az összevont helyi államigazgatási hivatalokban a változás következtében gyöngülhet a szakmai tevékenység színvonala” – áll a nyilatkozatban. „A Magyar Koalíció Pártja aggódik a specializált államigazgatás, ezen belül az oktatásügy, a környezetvédelem, a közlekedés és az építésügy színvonaláért. Ne feledjük, a megszűnésre ítélt kerületi építésügyi hivatalok a helyi építésügyi hivatalok fellebbviteli szervei. A kerületi oktatásügyi hivatal számos ügyben fellebbviteli szerve a helyi oktatási hivataloknak, illetve a helyi önkormányzatok átruházott oktatási hatásköreinek” – zárul a nyilatkozat.”

Forrás:
MKP: a közigazgatási reform hatásai, Új Szó, 2011. július 12.