Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Polgárőrségbe szerveződnek az informatikusok

Szerző: 2011. július 13.No Comments

„Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) néven létrejött egy informatikusokból álló polgárőrség, amelynek a tagjai fontos vagy kritikus számítógépes rendszerek biztonsága felett őrködnek. Legfőbb céljuk, hogy összehangoltan tudjanak reagálni az ország kritikus infrastruktúráit érő kibertámadásokra.

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy hekkerek vagy digitális kártevők veszik célba az állami és vállalati informatikai rendszereket. Ipari áramszolgáltatókról, közlekedésirányítóról és egyéb létfontosságú rendszerekről sorban derülnek ki, hogy sérülékenyek az informatikai támadásokkal szemben.

Keleti Arthur, az ITBN infóbiztonsági konferencia főszervezője és a KIBEV kezdeményezés elindítója szerint Magyarországot is veszélyeztetik a kibertámadások. Bár a kormányzati gerinchálózat védelme komoly kockázatcsökkentő tényező, a kritikus infrastruktúrák védelme túlnyomó többségben privát kézben van, és a cégek saját belátásuk szerint gondoskodnak az informatikai védelemről – mondja a szakértő.

A magyar kormány már kísérletet tett arra, hogy meghatározza a fontos infrastruktúrák körét, és előírja a vészhelyzetben történő működtetésük rendjét, de az informatikai védelem ügyében érdemben eddig nem sokat lépett előre, írja a KIBEV közleménye.

Az államigazgatás több területén már felvetődött egy kibervédelmi stratégia elkészítése és jelen pillanatban is több állami hivatal foglalkozik az informatikai védelem kérdéseivel, de az jelenleg megjósolhatatlan, hogy pontosan mikor és mely szervezet vagy szervezetek látják majd el a magyar kibertér védelmét. Hende Csaba, honvédelmi miniszter a szombathelyi egyetemen április végén tartott előadásában elmondta: „Ami a Magyar Honvédséget illeti, mi is lépést kívánunk tartani a korral, és terveink szerint még az idei év folyamán kibervédelmi stratégiát alkotunk.”

Keleti Arthur szerint a védekezés leghatékonyabb egy állam önkéntes kiberhadsereg megalakítása lenne.”

Szerkesztői megjegyzés: Nem vonva kétségbe a szervezők jószándékát, de ez így nehezen értelmezhető (amit csak súlyosbít az Index.hu szokásos trehány stílusa: „állam önkéntes kiberhadsereg” vagy „állami önkéntes kiberhadsereg”?). Az a cégvezetés, amelyik az általa működtetett kritikus infrastruktúrát önkéntesekkel védi, az sürgősen lecserélendő…
Forrás:
Polgárőrségbe szerveződnek az informatikusok, Index.hu, 2011. július 13.

Kiegészítés és bővebb információ:
Kezdik építeni az önkéntes magyar kiberhadsereget, PC Fórum, 2011. július 13.