Skip to main content
jogközigazgatás: külföldöntávközlés

Uniós konzultáció a személyes adatokkal való visszaélésekkel kapcsolatos értesítések gyakorlati szabályairól

Szerző: 2011. július 14.One Comment

„Brüsszel, 2011. július 14. – Az Európai Bizottság a távközlési vállalatok, az internetszolgáltatók, a tagállamok, a nemzeti adatvédelmi hatóságok, a fogyasztóvédelmi szervezetek és egyéb érdekelt felek véleményét kéri ki arról, hogy szükség van-e további gyakorlati szabályokra a személyes adatokkal való visszaélésekkel kapcsolatos értesítések EU-n belüli egységesítése érdekében. A felülvizsgált adatvédelmi irányelv (2009/136/EK) – amely az EU új távközlési szabályait tartalmazó csomag részeként 2011. május 25-én lépett hatályba – a távközlési és az internetszolgáltatók számára előírja, hogy a lehető leghamarabb tájékoztassák a nemzeti hatóságokat és az ügyfeleiket az általuk kezelt személyes adatokkal kapcsolatos visszaélésekről. (IP/11/622 és MEMO/11/320). A Bizottság a meglévő gyakorlat és az új távközlési szabályok első tapasztalatival kapcsolatos észrevételeket akarja összegyűjteni, majd ezt követően esetlegesen további gyakorlati szabályokat javasolhat annak tisztázásra, hogy mikor, hogyan és milyen formában kell jelenteni a visszaéléseket. A Bizottság 2011. szeptember 9-ig várja az észrevételeket a konzultáció keretében.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „Az adatokkal való visszaélésekhez kapcsolódó értesítési kötelezettség fontos részét képezi az EU új távközlési szabályainak. E tekintetben viszont következetességre kell törekednünk az EU-ban annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen az eltérő nemzeti szabályozásokból eredő bonyodalmakkal vesződniük. A fogyasztóknak jogbiztonságot, a vállalkozásoknak gyakorlati megoldásokat kínáló, egyenlő versenyfeltételeket szeretnék biztosítani.”

A konzultáció keretében a Bizottság kifejezetten az alábbi témákhoz várja az észrevételeket:

  • Körülmények: Miként felelnek meg vagy kívánnak megfelelni a szervezetek a távközlési szabályokból fakadó új kötelezettségnek? Melyek azok a visszaélések, amelyek az előfizető vagy a magánszemély tájékoztatásának kötelezettségét vonják maguk után, és milyen óvintézkedésekkel tehetők az adatok értelmezhetetlenné?
  • Eljárások: az értesítésre szabott határidő, az értesítés formái és a konkrét esetekben követendő eljárás.
  • Formátumok: a nemzeti hatóságnak és a magánszemélynek küldött értesítések tartalma, a meglévő szabványformátumok, illetve egy esetleges uniós szabványformátum megvalósíthatósága.

Ezenkívül a Bizottság szeretne bővebb információkkal rendelkezni a több tagállamot érintő visszaélésekről és a biztonsági előírások megsértéséhez kapcsolódó egyéb uniós kötelezettségeknek való megfelelésről.”

Forrás:
Digitális menetrend: a Bizottság konzultációt folytat személyes adatokkal való visszaélésekkel kapcsolatos értesítések gyakorlati szabályairól, Európai Bizottság, 2011. július 14.