Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Egyszerű Állam Konzultáció záró konferenciája

Szerző: 2011. július 17.No Comments

„2011. június 30-án 11 órai kezdettel az OKISZ Inkubátorház Széchenyi terme adott otthont az Egyszerű Állam Konzultáció Záró konferenciájának.

A rendezvényt dr. Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke nyitotta meg,…valamint kérte, hogy továbbiakban legyenek még ilyen konferenciák, amely alkalmakkor az érintettek bevonásával lehetne a legjobb megoldásokat találni a felmerült problémákra.

Dr. Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára a Kormány eddigi eredményeit mutatta be az adók csökkentése, illetve a magyar vállalkozások versenyképességének erősítése, növelése érdekében, követendő külföldi példának hozta fel a brit és a belga modellt. A Kormány 3 hullámban kívánja csökkenteni az adminisztrációs terheket, amelyeket további műhelymunkák fognak követni. Hét területen kapták a legtöbb javaslatot az országos konzultáció folyamán: Adó és számvitel; foglalkoztatás; bizonyos ágazatok sajátos igényei; telephelyek létrehozásával járó hosszadalmas és bonyolult engedélybeszerzés egyszerűsítése; pályázati rendszer egyszerűsítése; hatósági tevékenység, intézkedés; jogalkotási folyamat kiszámíthatósága.

Dr. Rétvári Bence, a KIM államtitkára a Magyary-terv munkapéldányával kapcsolatban a közigazgatás reformjáról beszélt, amelynek 4 fő iránya van: a feladat; a szervezet; az eljárás; és a személyzet. A feladat a belülről való egyszerűsítését jelenti, a gyorsabb, olcsóbb, egyszerűbb közigazgatás érdekében. Ezen kívül szükséges formai és tartalmi deregulációt is végrehajtani. A szervezet szempontjából egy rosszul szervezett és vezetett közigazgatás helyett egyszerűsítés, a szervezetek számának csökkentését, beolvasztást, integrálást jelent. Az eljárás rész érinti leginkább az állampolgárokat, ahol is a cél az eljárások emberarcúvá tétele, egyszerűsítése és a minőség fejlesztése (kormányablakok). A személyzet,azaz a közigazgatásban dolgozók körében el kívánnak terjeszteni egy friss szemléletet (ReGeneráció, Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program); életpálya-modellt kívánnak nyújtani, amely biztosítaná az árjárhatóságot); s az ott dolgozókat az ún. Közigazgatási Egyetemen kívánják képezni. 33 intézkedés ezen 4 területen.”

Forrás:
Egyszerű Állam Konzultáció záró konferenciája, OKISZ, 2011. július 4.