Skip to main content
közigazgatás: magyar

Láncreakció a közjóért: helycserés támadás a hivatalok között

Szerző: 2011. július 17.No Comments

„A megyék kiüresedett kasszája miatt hónapok óta pengeélen táncol a hazai közigazgatási középszint. Heves már feladta e harcot. A sarkalatos törvények egyik legfontosabbika, az önkormányzatiságot újragondoló jogszabály őszi elfogadásakor már fellélegezhetnek a helyhatóságok. Vagy forrásokkal felerősödve a feladathoz, vagy a feladatokat kiürítve a kasszához. A belügyi tárca koncepciója szerint az erőstől a gyengéig háromféle – területfejlesztési, intézményfenntartási-területfejlesztési és nagyrészt reprezentatív – feladatkör jöhet szóba. Kiderül az is, mi lesz a 130 milliárdos megyei adósságállomány sorsa. Addig is az „önhiki”-s pályázat nyújt reményt a túlélésre, április elején Pest, április végén Pest és Somogy (112 millió), június elején Fejér, Pest, Somogy (158 millió) és Veszprém kapott akut előleget a visszatérítendő támogatásból.

Somogyban az újjászervezéssel több körben megpróbálták közelíteni az intézményfenntartási, hivatali struktúrát a pénzügyi lehetőségekhez. Ez nem nélkülözte a létszámleépítést sem, mint ahogy tíz év után ismét felmerült a hivatal ésszerűbb elhelyezésének a lehetősége is. A hatalmas épületre ingatlanpiaci-szervezeti realitások alapján szinte csak az állam lehet vevő, korábban az agrárminisztériummal meghiúsultak a tárgyalások, ám most a kormányhivatallal nyélbe üttetett az üzlet. Ahogy a megyei önkormányzat kiköltözik, a kormányhivatal úgy lakja be a házat. A januári alapítás idejének 811-es létszámát csaknem felerészben a Csokonai 3-ban képzeli el a – francia prefektúrákkal, korabeli főispánságokkal rokonított – kormányhivatal.

A megyei közgyűlés 195 millió forintot szavazott meg gyors megtérüléssel számolva a költözési láncreakcióra. Vörös Tamás főjegyző elmondta: a közbeszerzések elindultak, az elsőben a minap hirdettek eredményt, s napokon belül szerződést köthetnek. A másikat a napokban írják ki. Rövidesen elkezdődhet a Fő utca 101-es épület átalakítása, ide a régészek, restaurátorok költöznek. Helyükre érkezhetnek majd a hivatalnokok, s a megüresedő irodákat folyamatosan belakhatják a kormányhivatalnokok. Jelentős átalakításra kell készülni a Fő utca 10-es múzeumban is, ahol csak a nyugati szárnyat újították föl legutóbb, az északi, keleti szárnyakban akad tennivaló. A munkák az elektronikai kábelek beépítésével kezdődnek hamarosan.

Vörös Tamás elmondta: azt leszámítva, hogy költözniük kell, a régészet jobban jár, hiszen az elaprózott raktárkapacitás a taszári volt laktanyaépületekbe kerül. Két épületre, 3500 négyzetmétere kötöttek szerződést, s már több tonnányi ezer éves követ szállítottak oda, a lapidáriumban egyebek között az egykori somogyvári apátság romjai kaptak helyet.

A fogyasztóvédelem is a megyeházára költözik
A megyei kormányhivatal azoknak a szakigazgatási szerveinek a beköltözését tervezi a törzshivatalba, melyek gazdaságtalanul magas bérleti és üzemeltetési költséggel tartanak fenn irodát a megyeszékhelyen, tájékoztatott Neszményi Zsolt főigazgató. A Csokonai u. 3-ban jelenleg az építésügy (állami főépítész és építésfelügyelet), a szociális és gyámhivatal, valamint a munkaügy és munkavédelem kapott helyet. A tervek szerint szeptemberben költözhet a következő szakigazgatási szerv, ez várhatóan a jelenleg a Kaposvár, Fő u. 57. szám alatt működő Fogyasztóvédelmi Felügyelőség lesz.

A költözések megvalósulása után a munkaügyi központ, az egészségbiztosítási pénztár, valamint a nyugdíjbiztosítási igazgatóság közelsége okán, a belváros közepén ötszáz méteres körben fognak elhelyezkedni a területi államigazgatási szervek. A további költözésekről folynak az egyeztetések a költséghatékonysági számítások alapján.”

Szerkesztői megjegyzés:
Az ügyet tárgyaló korábbi cikk alapján legalábbis kétséges a döntés racionalitása, a neves múzeum helyzetének megrendülése viszont borítékolható. A Magyar Költségvetésnek pedig bizonyosan keletkezett 8-10 évig 120-150 milliós többletkiadása, az egyszeri költségeket most nem is említve. Az az érv, hogy a területi államigazgatás szervei ötszáz méteres körben fognak elhelyezkedni, az Internet és az e-kormányzat korában nehezen állja meg a helyét.

Forrás:
Láncreakció a közjóért: helycserés támadás a hivatalok között, Balassa Tamás, Somogyi Hírlap, 2011. július 12.