Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nehéz a fogyatékkal élőknek az önkormányzati szolgáltatásokhoz való jutás

Szerző: 2011. július 18.No Comments

„Az ombudsman szerint még mindig nem biztosítottak annak feltételei a hazai jogban, hogy minden, fogyatékossággal élő ember számára garantálják az önkormányzatok a szolgáltatásaikhoz való hozzáférés lehetőségét – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy civil szervezet panaszát kivizsgálva megállapította: a fogyatékossággal élők jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezései nincsenek összhangban egymással, és ez sérti a többi között a jogbiztonságot, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

A beadvány szerint a civil szervezet az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól hiába kérte, hogy az állapítsa meg: Vecsés önkormányzata megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Mint írták, már 2008 végén lejárt a feltételek megteremtésének határideje, Vecsésen mégsem teszik lehetővé a fogyatékossággal élők egyenlő esélyű hozzáférését a helyi közszolgáltatásokhoz, konkrétan az egészségügyi alapellátásokhoz. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azonban az eljárást felfüggesztette és állásfoglalást kért, milyen jogot is kell alkalmazni az ügyben.

A közleményben az ombudsmani hivatal utalt arra: a magyar jogszabály különbséget tesz a települési és megyei önkormányzatok között, valamint a település lakosságának lélekszáma és az egyes közszolgáltatások szerint abban, meddig kellett megteremteni az egyenlő esélyű hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, vagyis például hol mikorra történjen meg az épületek fizikai akadálymentesítése. Közlésük szerint ugyanakkor értelmezési nehézséget okoz a különféle településtípusok kötelezettségeit részletező táblázat.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálati jelentésében megállapította, hogy a törvény nem egyértelműen szabályoz. Rámutatott továbbá arra, hogy a fogyatékossággal élők jogairól szóló – és magyar belső joggá tett – nemzetközi egyezmény értelmében az élet valamennyi területén fokozatosan meg kell teremteni az egyenlő esélyű hozzáférés feltételeit. Tény az is – fűzte hozzá -, hogy egyes közszolgáltatások akadálymentesítése nem történt meg, a határidők lejártak és újabbakat nem határoztak meg.

Az ombudsman mindezek miatt arra kérte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy kezdeményezze a jogszabály felülvizsgálatát, egyértelművé tételét, mérje fel, melyek azok a közszolgáltatások, amelyekben nem garantált az egyenlő esélyű hozzáférés, s annak megteremtésére készüljön részletes és átlátható ütemterv.”

Forrás:
Nehéz a fogyatékkal élőknek az önkormányzati szolgáltatásokhoz való jutás, HVG.hu/MTI, 2011. július 14.