Skip to main content
közigazgatás: magyar

Így bukhat meg a megyei közigazgatás átalakítása

Szerző: 2011. július 22.No Comments

„Az új kormányzati ötlet egyik nagy problémája, hogy megőrzi a megyék politikai testületi jellegét, miközben a valódi igazgatási tevékenységek döntő része kiesik – mondta Lövétei István, közigazgatási jogász a Megbeszéljükben annak kapcsán, hogy az állam magához kívánja vonni azokat a közigazgatási feladatokat, amelyek most még a megyék hatáskörébe tartoznak.

Lövétei István szerint a kormánynak nem lesz több pénze, csak kevésbé keveredik vitába a helyi politikai testülettel, mivel a megyéknek nem lesz döntési jogköre, legfeljebb csak véleményt nyilváníthatnak. A közigazgatási jogász úgy vélte, a ’90-ben létesült politikai rendszer jobban át volt gondolva, ezek a megyei testületek ugyanis akkoriban nem politikai szervek voltak.

A megyei önkormányzatok szerepe és választójoga 1994 ben változott meg, ekkor váltak a megyék az igazgatási feladatok helyett politikai testületekké. A választások is mutatták, hogy ez a dualitás megjelent a rendszerben. Ez, ami diszfunkcionálissá tette az önkormányzati rendszert. A kormányzat most úgy igyekszik megoldani ezt a problémát, hogy mindent államosít, azaz a korábbi francia-német helyett az angol rendszert próbálja átvenni, melynek az önkormányzatok szerepe csökkenni fog.

Lövétei István szerint azonban az elgondolásban az a probléma, hogy ha olyan modellt választunk, amely más országokban működik, nem lehet megjósolni pontosan, hogy a nálunk az a közigazgatási váltás mennyire lesz sikeres. A kormányzat szándékait eredményesebbé teheti, de a helyi viszonyoktól egy elidegenedettebb és bürokratikusabb önkormányzati rendszer jöhet létre – figyelmeztetett a jogász.”

Forrás:
Így bukhat meg a megyei közigazgatás átalakítása, Klubrádió, 2011. július 20.