Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Őszre készül el az új polgári törvénykönyv

Szerző: 2011. július 22.No Comments

„Hetven-nyolcvan százaléka már elkészült az új polgári törvénykönyvnek (Ptk.), amelyet az ősszel tesznek le a kormány asztalára a munkával megbízott bizottságok – mondta a Magyar Hírlapnak Székely László, a kódex előkészítését koordináló miniszteri biztos. Székely szerint a sérült emberek életét pozitívan befolyásoló változásokat megtartják, tisztázzák a közszereplőkre vonatkozó szabályokat, de lesz olyan személyiségi jog, amely kimarad a Ptk.-ból. A kódex életbe lépése a sűrű parlamenti munka miatt 2013 február-márciusára csúszik.

Székely László, a kódex előkészítését koordináló miniszteri biztos a Magyar Hírlapnak elmondta: az a sietség, amely a jogszabály elfogadását megelőzően a munkát jellemezte, rengeteg konzisztenciagondot okozott a törvényszövegben. Számos olyan szabályt fedeztünk fel, amelynek eredetére nincs magyarázat. Nem tudjuk, kinek a kezdeményezésére került bele egy-egy szövegrész. Közben azért önmagától megoldódott egy-két probléma, bizonyos témakörök ugyanis sarkalatos törvényekbe kerültek át. Ilyen például a sajtó-helyreigazítás szabálya.

A miniszteri biztos hozzátette: természetesen minden állampolgári észrevételt szívesen fogadunk majd, a jogászoknak szeptembertől kezdődően tanfolyamsorozatot szervezünk. A sarkalatos törvények dömpingje miatt a Ptk. vitája és elfogadása azonban várhatóan átcsúszik majd 2012 tavaszára. Ezen technikai okok miatt a hatályba lépés valószínűleg 2013 február–márciusára tolódik.

Kiemelte: 1952 óta a családjogot külön törvény szabályozta, ez a joganyag most beemelődik a Ptk.-ba. A sarkalatos jogszabály tartalmaz majd egy konkrét családfogalmat, családdefiníciót. Az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatával összefüggésben a kódex csak annyit említ, hogy léteznek ilyen együttélési formák, de ezek részleteit külön törvény rendezi majd.

A szakember kifejtette: a kedvező változtatásokat megtartottuk. Egyetlen kérdésben azonban a szakma határozott álláspontot képvisel: a cselekvőképességet kizáró gondnokság kategóriáját fenn kell tartani. Kihagytuk viszont a személyhez fűződő jogok közül az egészséges környezethez való jogot, s ez nyilván vitákat fog szülni. További részletek a Magyar Hírlapban.”

Forrás:
Őszre készül el az új polgári törvénykönyv, OrientPress, 2011. július 19.