Skip to main content
egészségügy

Felhőbe menti betegei adatait egy magyar kórház

Szerző: 2011. július 24.No Comments

„A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban digitalizálják, és számítási felhőben tárolják a betegek adatait, így azokat bármikor és bárhonnan el lehet érni, kizárt a leletek elvesztésének lehetősége.

A kórház közleménye szerint az intézmény informatikai hálózatát egy valódi vállalatéhoz hasonló módon alakították át a hatékony működés érdekében. Az elsődleges cél az volt, hogy egy közös, bárhonnan és bármikor hozzáférhető adatbázist hozzanak létre az adatvédelmi előírások betartásával.

Az intézmény informatikai részlegének vezetője, Sas Tibor szerint ma már nincs technológiai akadálya annak, hogy a képi diagnosztikai anyagokat – röntgen, CT, MRI – felvételeket digitalizálva tárolják. E megoldás révén a betegeknek nem kell évekig őrizgetniük leleteiket, és azok elvesztése esetén sem kell megismételni a vizsgálatokat azt követően, hogy lezárulnak a rendszer utolsó tesztjei. A központi adatbázis megléte miatt sokkal kevesebbet kell nyomtatni, és az orvosok akár otthonról is átnézhetik pácienseik leleteit.

Mivel ez hatalmas adattárolási kapacitást igényel, az adatokat nem a kórházban működő számítógépeken, hanem az Invitel adatparkjában tárolják, az adatokhoz pedig optikai hálózaton férhetnek hozzá az orvosok – a meglévő, jóval kisebb átviteli sebességre képes rézkábel lecserélése ugyanis a rendszer megvalósításának alapfeltétele volt.”

Szerkesztői megjegyzés:
A felhő emlegetése inkább csak a fogalom népszerűvé válását jelzi, kétséges, hogy tényleg erről lenne szó.
Lásd: cloud computing (Wikipédia)

Forrás:
Felhőbe menti betegei adatait egy magyar kórház, [origo], 2011. július 22.