Skip to main content
közigazgatás: magyar

Közös választási- és járáshatárok lesznek

Szerző: 2011. augusztus 1.No Comments

„Az önkormányzati feladatok részlegesen átkerülnek az államhoz, szétválik a polgármesteri és a jegyzői hivatal, a járások az államigazgatás bázisai lesznek, a megyék fenntartói szerepe pedig megszűnik – a Magyar Nemzet információi szerint a többi között ezt tartalmazza az új önkormányzati koncepció.

A lap kormányzati forrásból úgy tudja, a Belügyminisztérium által előkészített önkormányzati koncepciót először az augusztus 15-én esedékes közigazgatási államtitkári egyeztetésen vitatják meg, a kormány két nappal később, augusztus 17-én tárgyalja első olvasatban. A többi között akkor vitatják meg, hogy állnak a különböző stratégiai területeket (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kommunális szolgáltatások) érintő feladatellátásokkal.

A lap úgy értesült, hogy a tervek szerint 150 és 250 közötti járás lesz, amelynek határai a jövőbeli választókerületek határaihoz igazodnak majd.

A tervezetből egyébként az is biztosnak tűnik, hogy a járások vezetői nem közvetlen választással kerülnek majd a pozíciójukba, viszont olyan feladat- és jogköröket is magukhoz vonhatnak majd, amelyek korábban a választott polgármestereket illették meg. A járási rendszer kialakítása közvetlenül érinthet rengeteg fideszes vezetésű önkormányzatot is, hiszen a járási hivatalvezetők már nemcsak a szakmai közigazgatási szervek felett gyakorolhatnak majd politikai kontrollt, hanem a helyi érdekekbe ütköző kormányzati tervek végrehajtásáért is felelnek majd.

A megyei és járási kormányhivatalok ugyanis beleszólhatnak majd az önkormányzatok rendeletalkotásába, de alapvető működésébe is, például önkormányzati cégek élére vezetőt nevezhetnének ki, vagy egyes feladatok ellátásával megbízhatnának olyat, akiről a helyi képviselő-testület nem tudott dönteni.”

Forrás:
Közös választási- és járáshatárok lesznek, Népszava, 2011. augusztus 1.