Skip to main content
informatika

Életműdíjat kapott egy magyar hekker

Szerző: 2011. augusztus 5.augusztus 7th, 2011No Comments

„A világ legnevesebb hackertalálkozóján, a Las Vegasban megrendezett Black Haten 2007 óta osztják ki a Pwnie-nak nevezett díjat, amelyet több kategóriában adnak át, egyrészt azoknak a biztonsági szakembereknek, akik a közösség véleménye szerint egy-egy területen kimagaslót alkottak, illetve díjaznak eseményeket, és különlegesen nagy biztonsági kudarcokat is. Az Alex Sotirov és Dino Dai Zovi által alapított elismerés idei díjazottjait tegnap hirdették ki, és az életmű kategóriában egy magyar szakember kapta a díjat, akinek a hekkerhagyományokhoz híven csak a nicknevét hozták nyilvánosságra: pipacs/PaX Team.

Az indoklás szerint Pipacs a színfalak mögött dolgozott, elkerülve a konferenciák forgatagát. Szakmai munkájának mérhetetlen hatása van a biztonságra: ötletei alapjául szolgálnak az utóbbi évek jelentős operációs rendszereiben alkalmazott biztonsági fejlesztéseknek és közvetetten formálták a modern memóriakorrupciós támadási technikákat is. Manapság nem lehet komolyan venni azt a támadót, aki nincs képben azokkal a védelmi módszerekkel kapcsolatban, melyekhez a magyar hekker tört utat.

Újításai már első pillanatban nagy hatást gyakoroltak: első bemutatásuk után hosszú időre megnehezítették más hekkerek támadását, megszüntetve a belharcot hekkerkörökben. Pipacs a PaX Team tagjaként a PaX Linux-kiegészítő megalkotásáért kapta a díjat, és azért, mert életet adott az ASLR-nek, hatást gyakorolva minden modern operációs rendszerre, és végül, mert mp3-lejátszót és egy Tetrist épített be a softICE windowsos szoftverbe, amit sűrűn használnak programok feltöréséhez a hekkerek.”

Szerkesztői megjegyzés:
„Az ASLR lényege a véletlenszerűen megvalósított címterület-kiosztásban keresendő. Vagyis az operációs rendszer a programok, függvények, stb. memóriabeli elhelyezkedését részben véletlenszerű módszerek révén határozza meg, ami jelentősen képes megnehezíteni a támadók dolgát.”
Forrás:
Életműdíjat kapott egy magyar hekker, Index.hu, 2011. augusztus 5.
Pwnie Awards 2011 – Nyertesek, Buhera blog, 2011. augusztus 4.
PaX Linux, Wikipédia