Skip to main content
közigazgatás: magyar

A miniszterelnök teljes mértékben elégedett a közigazgatási tárca munkájával

Szerző: 2011. augusztus 6.augusztus 7th, 2011No Comments

„A miniszterelnök teljes mértékben elégedett a közigazgatási tárca elmúlt egyéves munkájával, és nem tervez a közeljövőben átalakításokat az apparátusban – erről Navracsics Tibor nyilatkozott…

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, hogy az egyik legnagyobb soron következő feladat a járások kialakítása. A KIM augusztus végéig a feladatok sorrendjét terjeszti a kormány elé. „Ősszel szeretnénk megnyitni a járásokról szóló vitát, ami részben politikai, részben közigazgatási egyeztetést jelent. A most körvonalazódó elképzelés alapján 160-180 körüli lesz a járások száma.

Az egyéni választókerületek száma, ha a vegyes rendszer marad, ennél kevesebb lesz. Jó lenne, ha a járási és a választókerületi határok valahogy egymásra épülnének”,mondta lapunknak a miniszterelnök-helyettes.

Kormányzati körökben a tegnapi találkozót megelőzően azt lehetett hallani: „a miniszterelnök érti, és logikusnak tartja a KIM működését, és kifejezetten jónak a Navracsics Tibor és a tárca közigazgatási államtitkára, Gál András Levente közötti munkamegosztást”. Az pedig, hogy „a közeljövőben” Orbán Viktor nem tervez átalakítást az apparátusban, a hozzá közel álló források szerint nem zárja ki, hogy a kommunikáción, a kormányzati struktúrán ne akarna változtatni.

Sem azt, hogy az év végén, esetleg január elején nem lesznek személycserék. „Kovács Zoltán államtitkárt személy szerint is dicsérte egy-egy színvonalas megnyilvánulása után”. Mégis: a miniszterelnök nem elégedett az összkormányzati kommunikációs teljesítménnyel. Ezért szeptembertől átszervezést szeretne végrehajtani ezen a fronton – mondták lapunknak. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez miként érinti a KIM-hez tartozó kommunikációs államtitkárságot.

Ami a kormányzati koordinációt illeti: valószínűleg e téren is lesznek változások, legalábbis ezt valószínűsítik Orbán Viktor környezetében. Egyrészt egyes minisztériumoknál, például a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárcánál „rendszerszerű problémákat” látnak, a minisztérium „öntevékenyen” működik. Másrészt, információink szerint erősödik a KIM, illetve Navracsics Tibor szerepe a politikai döntéshozatalok előtti egyeztetéseknél.

Azért is, mert a KIM részéről sokszor senki nem volt jelen fontos előkészítő tanácskozásokon – így Fidesz-elnökség ülésein sem –, ezért egyes jogszabályok színvonala-minősége hagyott kívánni valót maga után. „Nem szabad megengedni, hogy az állampolgárok a közigazgatásban ellenséget lássanak”, fogalmazott egy kormányzati szereplő.

Példaként említette, hogy az új alkotmány előkészítésekor Navracsics nem volt meghívott vendég a Fidesz-elnökség ülésein, néhány hete viszont, amikor már a választási reform volt napirenden, jelen volt, holott a témafelelős nem a KIM, hanem Áder János EP-képviselő. Másrészt a Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos jogalkotási koordináció felelőse Navracsics Tibor, aki Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel eddig is rendszeresen egyeztetett. A hírek szerint ezt követően a miniszterelnökkel is rendszeresebbé válik ez a konzultáció.”

Forrás:
Népszabadság, Csuhaj Ildikó, 2011. augusztus 6.