Skip to main content
médiatársadalom

A regionális lehetőségek jelenthetnek megoldást a Wikipedia problémáira

Szerző: 2011. augusztus 15.No Comments

„A Wikipedia közösség éves találkozójára ezúttal Haifában került sor. A rendezvény elsősorban arra a kérdésre kereste a válaszokat, hogy milyen lehet az online lexikon jövője?

A Wikipedia januárban ünnepelte tizedik születésnapját. A világ egyik leglátogatottabb oldala, az adományok is rendszeresen érkeznek, így elvileg minden adatot a munkához. Jimmy Wales, a platform alapítója ugyanakkor épp a napokban beszélt arról, hogy egyre nagyobb problémát jelent, hogy a lexikonban megjelenő anyagok készítői közül sokan felhagynak a munkával. Ez részben arra vezethető vissza, hogy családot alapítanak, de a többség inkább elvesztette a projekt iránti érdeklődését. A távozók helyére azonban nem egyszerű fiatal önkénteseket találni. A megoldást a különböző régiók felé való nyitás jelentheti.

„Amikor anno elkezdtem, akkor csak arra figyeltem, hogy minden működjön. Most viszont már azt akarom, hogy legalább 100 évig elérhető legyen” – hangsúlyozta Jimmy Wales. A platform alapítójának pénzügyi szempontból nem kell aggódnia, hiszen a Wikimedia Alapítvány tavaly 20 millió dollárt gyűjtött össze, míg idén várhatóan 30 millió dollár támogatás folyik majd be a szervezet számlájára. Eközben a költségek ennek töredékét, 5 millió dollárt tesznek ki.

A távozó szerzők helyét lassan újak veszik át. Az egyik sikertörténet például Kazahsztán, ahol két fiatalembernek köszönhetően rövid időn belül 7000-ről 70 000-re nőtt a Wikipedia kazah változatában található cikkek száma, míg a segítők száma 15-ről 231-re emelkedett. A siker titka az egyetemisták segítőkészségében rejlik. Frank Schulenburg, az online lexikon egyik munkatársa szerint miért ne írhatnák a diákok a dolgozataikat és anyagaikat úgy, hogy azok később a Wikipédián is megjelenhessenek. Schulenburg ötletét eddig 32 főiskola karolta fel, köztük van a Harvard és a Berkeley is. A dolog működik, a hallgatók kreditpontokat kapnak a Wikipédiára írt cikkek után.”

Forrás:
A regionális lehetőségek jelenthetnek megoldást a Wikipedia problémáira, Berta Sándor, SG.hu, 2011. augusztus 10.