Skip to main content
közigazgatás: magyar

Központosítják a bírságbevételeket

Szerző: 2011. augusztus 15.No Comments

„A jövő évi költségvetés tervezési körirata szerint 2012-től a különböző hatóságok által kiszabott bírságokat maradéktalanul be kell szolgáltatni a központi büdzsébe, azaz a pénz beszedői egyetlen forintot sem használhatnak fel belőle szabadon, saját működési kiadásaikra. Jelenleg Magyarországon 136-féle bírság létezik, amelyeket 32 költségvetési szervezet kezel, ha pedig ezeket megyei szintre is lebontjuk, akkor már száz intézményről van szó.

A bírságbevételek központosítása 2009-ben indult, s jövőre fejeződik be. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az intézkedés az érintett intézmények gazdálkodási biztonságát erősíti, hiszen a „bizonytalan” bírságbevétel helyett fix költségvetési támogatással számolhatnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kieső bírságbevétel helyett az érintettek többlettámogatást kapnak a központi költségvetésből, azaz az NGM szerint a módosítás nem minősül pénzelvonásnak. Erre egy konkrét példa a rendőrség, amely már ebben az évben sem gazdálkodhatott a beszedett pénzzel, ugyanakkor azzal arányos plusz költségvetési támogatást kap.

Az NGM tájékoztatása szerint idén összesen 5,8 milliárd forint bírságbevétellel terveztek azok az intézmények, amelyek eddig nem voltak, de a jövőben érintettek lesznek a központosításban. Ahogyan a jövő évi költségvetés tervezési köriratában olvasható: a bírságok beszedése, nyilvántartása az eddigi beszedő szervezet feladata lesz, azonban a saját előirányzatai között se nem tervezheti meg, se nem számolhatja el azokat, s meghatározott időközönként köteles lesz a központi költségvetésbe befizetni. Ez egyaránt igaz mind a 2012. január elseje után kiszabott és beszedett, mind a 2012. január 1-je előtt kiszabott, de csak azt követően befolyt bírságokra.”

Forrás:
Központosítják a bírságbevételeket, Szabó Brigitta, Népszabadság, 2011. augusztus 15.