Skip to main content
távközlés

Magyarországon egyre gyorsabb a net, a hetedikek vagyunk a világon

Szerző: 2011. augusztus 15.No Comments

„Hazánk mind az előző negyedévhez, mind 2010 hasonló időszakához képest előbbre lépett, már a világranglista hetedik helyén állunk.
A web forgalmának körülbelül 15-20 százalékát lebonyolító amerikai Akamai Technologies negyedévente elkészíti szabadon hozzáférhető jelentését „State of the Internet ” címmel, és ebben a világ 193 országát rangsorolják internetelterjedtség, sávszélesség és sebezhetőség szempontjából. A kapott eredmények az Akamai Internet Platform által gyűjtött adatokon alapulnak, amely a világ internetforgalmának átlagosan napi 20-30 százalékát szállítja a szerverein 650 városban, 72 országban, az internet körülbelül 1000 legfontosabb csomópontjába telepítve. A jelentés letölthető az Akamai oldaláról, ahol idén újdonságként bevezettek egy online adatmegjelenítő szolgáltatást is, ahol különféle attribútumok megadásával grafikonok kérhetőek le.

Az új jelentés legfontosabb megállapításai: változatlanul Ázsia országaiban a leggyorsabb az Internet, a globális átlagos letöltési sebesség 23%-kal, 2,1 Mbps-ra nőtt. A legtöbb kibertámadás (13%) a korábban Burma néven ismert Mianmarból indult, amely teljesen új szereplő a listán. A jelentés a mobil adatforgalom tekintetében 130 százalékos éves növekedésről számol be az első negyedévben, amely jelenleg több mint a duplája a hangátviteli forgalomnak.

A 2011 első negyedévében mért adatok szerint Magyarország tovább javított a helyezésén a széles sávú kapcsolatok arányát illetően: a 2 Mbps-nál gyorsabb kapcsolatok részesedése már 91 százalék (az előző negyedévhez képest 3,6, az előző év hasonló időszakához képest 16 százalékos az emelkedés). Ezzel hazánk a korábbi 13. helyről előrelépett, most a 7-9. helyet foglalja el globálisan (a széles sáv elterjedtsége azonos mértékű Németországban és Hollandiában is, de Magyarországon dinamikusabb volt a növekedés). Az Akamai által mért átlagos letöltési sebesség is tovább nőtt nálunk, jelenleg 5,1 Mbps.”

Forrás:
Magyarországon egyre gyorsabb a net, a hetedikek vagyunk a világon, Dajkó Pál, IT café, 2011. augusztus 12.