Skip to main content
közigazgatás: magyar

„A helyzet nem rózsás”: bajban van a Veszprém megyei önkormányzat

Szerző: 2011. augusztus 21.No Comments

„A közgyűlés kormánypárti elnöke úgy fogalmazott, hogy a helyzet „nem rózsás”, de hasonló problémákkal más megyéknek is meg kell küzdeniük. Lasztovicza Jenő az okokat abban látja, hogy 2006-hoz képest idén négymilliárd forinttal kevesebb bevétellel gazdálkodhat az önkormányzat, miközben több oktatási intézményt kell üzemeltetnie.

A tanulók létszámának csökkenése miatt kevesebb normatív támogatást kapott a megye, ez évi kétmilliárd forintos többletköltséget okoz – tette hozzá. A politikus azt mondta, hogy a megyei intézmények működése év végéig biztonsággal megoldható, a kieső bevételeket ingatlanértékesítésből próbálják pótolni.

„Kiélezett kötéltáncot járunk számos önkormányzattal együtt, az intézményi és szállítói kifizetések elhúzásával tovább tartjuk a bankban a pénzt” – fogalmazott a veszprémi közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő az illetékbevételekről elmondta, hogy a 2011-es költségvetés tervezésekor havi 130 millió forint bevétellel számoltak, amiből az első félévben havi 90-95 millió forint befizetés érkezett. A hiányt más helyről elvont forrásokkal kell kigazdálkodni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat által 2007-ben kibocsátott svájci frank alapú kötvény tőketörlesztését jövő évtől kell megkezdeni, így ez idén még nem jelent pluszköltséget. A kötvényállomány tavaly év végén 7,4 milliárd forintot tett ki…

A közgyűlés által elfogadott beszámoló szerint a megyei önkormányzat 2011-es működési hiánya a tervezett 893 millió forintról 1,4 milliárd forintra nőtt, amelyet folyószámlahitelből fedeznek. A júniusban esedékes bérek kifizetésére a megye a Belügyminisztériumtól és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kért segítséget, és 133 millió forint visszatérítendő támogatást kapott.

Az önkormányzat közgyűlése a rossz pénzügyi helyzet miatt visszavonta négy, közel 730 millió forint összértékű épületenergetikai fejlesztésre benyújtott pályázatát, mivel az önerő közel 110 millió forint lett volna a dákai, a peremartoni, a külsővati és a lesencetomaji szociális intézményben tervezett beruházások esetében.”

Forrás:
„A helyzet nem rózsás”: bajban van a Veszprém megyei önkormányzat, HVG.hu/MTI, 2011. augusztus 16.