Skip to main content
közigazgatás: magyar

„Meg kívánjuk szüntetni az elmúlt húsz év gyakorlatát”

Szerző: 2011. augusztus 21.No Comments

„2013. január elsejével létrejönnek a járások mint államigazgatási egységek, ami nem az önkormányzatok járásba való tömörítését, hanem az államigazgatási feladatok ellátását jelenti – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter abban az interjúban, amelyet pénteki számában közölt Veszprém megye napilapja, a Napló.

A miniszter szerint már 2006-ban konszenzus volt a pártok között abban, hogy az állam súlyos válságban van, hiszen fékezőjévé vált a gazdasági növekedésnek, az állami gépezetben elharapódzott a korrupció, a fegyelmezetlenség. Navracsics szerint 2010-ben mindennél sürgetőbbé vált a közigazgatási reform. A minisztériumi szerkezet változásával kezdtük, majd idén január elsejével a megyei kormányhivatalok felállításával folytattuk a reformot – mondta a lapnak a fideszes politikus, hozzátéve, hogy 2013. január elsejétől létrejönnek a járások mint közigazgatási egységek.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, amikor arról beszélünk, hogyan lehet a magyar államot újjáalapítani a közigazgatási reform tekintetében, az új alaptörvény mennyiben szab új irányt Magyarország fejlődésének, akkor mintákat kell választanunk. S ezek a minták – akár Szent István korában a nyugati kereszténységből – most is a nyugati kultúrkörből jönnek: az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia alapvető törvényeinek az elismerése. Szavai szerint ma, „az eurózóna-válság idején látjuk, hogy újra kell definiálni az állam szerepét, ami az Európai Unión belül különösen izgalmas”. Szerinte itt a nemzetállam és a közösségi szint közötti kapcsolat mindig konfliktusos, vitáról vitára haladó rendszer.

Itt is szeretnénk egyértelmű helyzetet
Navracsics az önkormányzati törvény most zajló parlamenti vitájával összefüggésben azt emelte ki, hogy kulcsfontosságú kérdés a feladatmegosztás: melyek maradjanak az önkormányzatoknál, melyek kerüljenek át az államhoz. A mostani koncepció szerint az alapfokú oktatás állami feladattá válik, az óvodai marad a helyi önkormányzatoknál – tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes szerint szociális területen is megoszlanak majd a teendők. Mint mondta: „a célunk, hogy megszűnjön az az elmúlt húsz évben kialakult gyakorlat, amely szerint az állam az önkormányzatoknak feladatokat ad, de nem ad hozzá elegendő pénzt”.

„A településszerkezetben is szeretnénk egyértelmű helyzetet teremteni, ezért látjuk szükségesnek például a megyei státuszú városok szerepének újrafogalmazását” – mondta Navracsics. Hozzátette: a megyei önkormányzatok településfejlesztési feladatokat látnak el, így a megyei státuszú városok effajta különállása megszűnne, s távlatosan a megyeszékhelyek és a városok a megyei közgyűlés részeivé válnának.

Valami csak 2014-től lesz hatásos
Más karaktert kapnak az önkormányzatok: feladataik között sokkal inkább a közösségfejlesztés, üzemeltetés, településfejlesztés, a közművelődési kérdések kerülnek előtérbe – magyarázta Navracsics, megjegyezve, hogy erősítik az önkormányzatok gazdálkodásának átláthatóságát és ellenőrizhetőségét. Navracsics közlése szerint az önkormányzati törvény egyes rendelkezései 2012. január elsejével lépnek hatályba, a főbb részek a járások létrejöttével egy időben, 2013 elején, a politikai testületekre vonatkozó rész pedig várhatóan 2014 őszétől lesz hatályos.”

Forrás:
„Meg kívánjuk szüntetni az elmúlt húsz év gyakorlatát”, Magyar Nemzet/MTI, 2011. augusztus 19.