Skip to main content
közigazgatás: magyar

Elkezdődött az intézmények átadásának előkészítése

Szerző: 2011. augusztus 29.No Comments

„Csongrád megyében elkezdődött a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmények átadásának előkészítése, 2012-től a megyei kormányhivatal működteti ezeket az iskolákat, kórházakat, szociális létesítményeket – jelentette be Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök pénteken Szegeden.

A megyei önkormányzatok feladata a korábbi intézményfenntartó szerep helyett a fejlesztési stratégiák kidolgozása lesz – mondta a politikus az intézményvezetők bevonásával tartott értekezletet követő sajtótájékoztatón. Az egyes térségek sajátosságai jelentősen eltérnek. A megyei önkormányzatok szerepe – választott testületként – ezek figyelembevételével a korábban gyakran esetlegesen kiírt pályázatok összehangolása lesz – közölte a közgyűlési elnök.

A rendszerváltáskor kialakult önkormányzati struktúra jelentősen torzult, a fokozatos forráskivonás nyomán a települések sorra adták át feladataikat a megyéknek. A megyei önkormányzatok anyagi lehetőségei is behatároltak voltak, az előző kormányzati ciklusban csak Csongrád megyétől 4,7 milliárd forintnyi működési forrást vontak el. Ennek ellenére az önkormányzat jelentős fejlesztéseket hajtott végre intézményhálózatában, ehhez azonban kötvénykibocsátásra kényszerült – hangsúlyozta Magyar Anna. A politikus szerint logikus, hogy az intézmények működtetéséhez szükséges vagyon átadásával együtt az ennek fejlesztésére fordított kötelezettségek is a kormányhivatalhoz kerülnek.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott közölte, bár végleges döntés még nem született, ahhoz, hogy az intézmények zavartalanul működhessenek január 1-je után is, el kellett indítani az átadás előkészítését.

A kormány várhatóan még augusztusban tárgyal az új önkormányzati törvényről, amelyet szeptember elején vitatnak meg a Fidesz és a KDNP közös frakcióülésén. A 2012. január 1-jén hatályba lépő jogszabályt október végén, november elején fogadhatja el a parlament. Csongrád megyében a jelenleg ezerfős kormányhivatalhoz a megyei intézményekkel mintegy négyezer foglalkoztatott és csaknem száz ingatlan kerülhet át – tudatta a fideszes országgyűlési képviselő.”

Forrás:
Elkezdődött az intézmények átadásának előkészítése, Magyar Nemzet/MTI, 2011. augusztus 26.