Újabb bürokráciacsökkentő intézkedések a Kormány előtt

„Szerdán kerül a Kormány elé a Magyary terv részeként az a programcsomag, melynek célja, hogy jelentősen csökkentse az állampolgárokra nehezedő bürokratikus terheket – ismertette keddi sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszámolt a szeptember 1-jével életbelépő változásokról is.
Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a korábban elindított Egyszerű Állam Programmal elsősorban a vállalkozások számára kínáltak olyan megoldásokat, melyekkel 100 milliárd forintos megtakarítást érhettek el, elsősorban a bürokráciacsökkentés révén. A holnapi nap folyamán a Kormány elé kerülő programcsomagnak viszont az a jelentősége, hogy annak segítségével a minden egyes állampolgárra nehezedő adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkennek majd jelentős mértékben – szögezte le az államtitkár.

Rámutatott arra is, hogy az intézkedések kidolgozói három fő célkitűzést kívánnak megvalósítani: egyrészt az adminisztratív kötelezettségekből következő terhelés jelentős csökkentését, másrészt a bürokrácia nyelvezetének egyszerűsítését, harmadrészt pedig azt, hogy az állampolgárok életének ilyen módon történő könnyítése ne jelentsen többletterhelést az államapparátusra nézve.

A fent említett terv előkészítéseként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium összeállította annak a 232 gyakori ügytípusnak a listáját, amelyekben az állampolgárok a leggyakrabban találkoznak az állammal és a hatóságokkal, és melyek elintézését kívánják egyszerűsíteni a jövőben – fogalmazott Kovács Zoltán, hozzátéve: ez legalább 1200 olyan konkrét eljárást jelent, ahol várható majd az adminisztratív terhek visszaszorulása. Ilyen területek többek között: a munkavállalás, a munkanélküli ellátás, az adózás, a mezőgazdasági ügyek, a szociális ellátások, a közoktatás, felsőoktatás, egészségbiztosítási ellátások, az ingatlannal kapcsolatos ügyek, a gépjárművel kapcsolatos ügyek és a családügyek – említette Kovács Zoltán.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy amennyiben a Kormány a szerdai ülésén jóváhagyja a tervet, akkor annak elemei a következő másfél év folyamán valósulhatnak majd meg.
…illetve tájékoztatott a korábban eltörölt közigazgatási alapvizsga újraindulásáról is.”

Forrás:
Újabb bürokráciacsökkentő intézkedések a Kormány előtt, kormany.hu, 2011. augusztus 30.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.