Skip to main content
közigazgatás: magyar

Önkormányzati reform – Szabolcsban is elkezdődött az intézményrendszer átadásának előkészítése

Szerző: 2011. augusztus 31.No Comments

„Megkezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által működtetett intézményrendszer állam számára történő átadásának előkészítési munkálatai – közölte Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke Vinnai Győző kormánymegbízottal tartott közös sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.

A rendszer fenntartási feladatait 2012. január 1-jétől az elképzelések szerint a megyei kormányhivatal veszi át, a két szervezet addig mindent megtesz annak érdekében, hogy az átállás az ellátottak és a dolgozók érdekében minél zökkenőmentesebb legyen – mondta a helyhatóság elnöke.

Seszták Oszkár tájékoztatása szerint az önkormányzat kezében jelenleg 33 intézmény van, amelyben 2488-an dolgoznak, a szociális és az oktatási szolgáltatásokat igénybe vevő ellátottak száma pedig meghaladja a 10 ezret.

Az elnök rámutatott: az elmúlt években, különösen 2006 és 2010 között tapasztalt forráselvonás nagy likviditási gondot okozott a megyei és a települési önkormányzatoknak, a hiány mértéke elérte az 5,66 milliárd forintot. Ennek kezelési módja akkor a legjobb, ha az intézményrendszert az állam veszi át, és az intézmények adósságát konszolidálja – mondta Seszták Oszkár.

A rendszerben jelen lévő, örökölt hátrányokat – így például a normatívakiegészítés problémáját – az állami fenntartó fel tudja számolni. Az egy ellátottra eső támogatási összeg például így ugyanannyi lesz a Dunántúlon, mint a Beregben, tehát a területi hátrányok leküzdhetőek lesznek – összegzett az önkormányzat elnöke.

A megyei önkormányzat likviditási helyzete nehéz, de nem kezelhetetlen, az átalakulási folyamat viszont elodázhatatlan – hangsúlyozta a helyhatósági vezető.

Vinnai Győző kormánymegbízott a tájékoztatón kijelentette: az állam felelősséget vállal az eddig önkormányzati tulajdonú intézmények fenntartásáért és biztonságos működtetésükért.

A kormánymegbízott aláhúzta: az előző kormányok rossz gyakorlatai miatt mára szükségessé vált az önkormányzati rendszer konszolidációja, az átszervezés azonban nem veszélyezteti az érintett intézmények munkáját, dolgozóit, sem az ellátás biztonságát.

A konszolidáció célja, hogy biztonságosan működjenek az intézmények – fűzte hozzá Vinnai Győző.

Seszták Oszkár az önkormányzat már elkezdett, uniós támogatású projektjeivel kapcsolatban az MTI kérdésére elmondta: a pályázatokat külön-külön meg fogja vizsgálni az erre a célra alakult előkészítő bizottság.”

Forrás:
Önkormányzati reform – Szabolcsban is elkezdődött az intézményrendszer átadásának előkészítése, ZIPP.hu/MTI, 2011. augusztus 31.