Skip to main content
művelődés

Az informatika gyermekei: egy kiállítás a számítógépes játék kultuszáról

Szerző: 2011. szeptember 1.No Comments

„A számítógépes játékok nemzedékformáló kultuszát mutatja be a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása. A tárlat megidézi a videojátékok sajátos atmoszféráját, s hatásukat a mai vizuális kultúrára, mellyel a fiatal iparművészek szemléletére is hatott. Vázlatos módon ismerteti a számítógépes játékok történetét, illetve a játékok hőskorának világhírű képviselőit, és válogatást ad a számítógépes játékok ihlette divatcikkekből.

A számítógépes játék történetéből kiemelkedő személyi számítógépek, konzolok, perifériák és kazetták is láthatóak. Ritkán hozzáférhető érdekesség például a Kovács Mihály piarista szerzetes és gimnazista diákja, Woynarovich Ferenc által tervezett Mikromat építőkészlet. E tárgy már a 60-as évek végén elhozta a kibernetikai játék élményét az otthonokba.
A kiállításon láthatjuk a világ egyik első otthoni számítógépét, a Commodore PET-et. Olyan különleges videojátékokat is megtekinthetünk, mint a Vectrex, mely egy vektorgrafikus kijelzővel egybeépítve jelent meg, s olyan hatást tett, mintha egy miniatűr játékautomata lenne.

A látogatók az 1985-ös év világsikerét, a legendás Nintendo NES-t és annak mai leszármazottját, a WII-t ki is próbálhatják.
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása augusztus 30-tól Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban, majd október végétől 2011 végéig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében mutatkozik be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága invitálására.

A gyűjtés és kutatás a MaDok-program keretében történt. A kiállítást rendezte: Képes Gábor.
A kiállítás augusztus 30-án 14 órakor nyílik meg a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

További információk:
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága
5001 Szolnok, Kossuth tér 4. Pf.: 128.
Tel.: 56/421-602, 56/510-152 Fax: 56/510-151 ”

Forrás:
Az informatika gyermekei: egy kiállítás a számítógépes játék kultuszáról, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), 2011. augusztus 31.