Skip to main content
közigazgatás: magyar

Uniós forrásból épülne tovább a területi államigazgatás

Szerző: 2011. szeptember 5.szeptember 10th, 2011No Comments

„A francia példát követve célszerű az önkormányzati struktúra mellé egy erős államigazgatási rendszert kiépíteni – hangsúlyozta a Rádió Orient műsorában Virág Rudolf. A területi államigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, belső integrációval a hatékonysági és a szakmai elem is egyszerre tud erősödni, így jobb és területileg áttekinthetőbb rendszer alakul ki.

Magyarország közigazgatása rendkívüli időszakon van túl: a kormányszerkezet radikálisan átalakult, a területi államigazgatás közel fele egy szervezetbe integrálódott. A kormányhivatalok január 1-jei beindulása ellenére a szakmai önállóság megmaradt – összegezte röviden az elmúlt időszak változásait Virág Rudolf, a területi államigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a kormányzat további fejlesztési projekteket tervez.

A jelenlegi közigazgatási rendszer problémái az önkormányzatok alakulása körüli törvénykezésben gyökereznek. Túl nagy hangsúly került az önkormányzati autonómia alátámasztására, míg a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásával kevésbé voltak szigorúak. Ez a 90-es évek GDP csökkenésével és az újraelosztási arányok mérséklődésével megkérdőjelezte a szerkezet hosszú távú fenntarthatóságát – emelte ki a helyettes államtitkár, majd hozzátette: hatékonyságot erősítő elemeket kell beépíteni a rendszerbe. ’A francia példát követve célszerű az önkormányzati struktúra mellé egy erős államigazgatási rendszert kialakítani’.

A kormányhivatalok megalakulása jól igazolja, hogy a szakmai önállóság és a szervezeti integráció nem zárja ki egymást. A belső integrációval a hatékonysági és a szakmai elem is egyszerre tud erősödni, így jobb és területileg áttekinthetőbb rendszer alakul ki. Megfelelő funkcionális működtetéssel a párhuzamosságok is kiküszöbölhetőek – beszélt a kormányhivatalokról Virág Rudolf. A Rádió Orient vendége kiemelte, fejlesztési forrás nem áll rendelkezésre, így az adófizetők pénze helyett uniós segítséggel épülne tovább a struktúra.

A megye egy földrajzi egység, ahol az állam önkormányzati és államigazgatási szervezeti része egyszerre van jelen. Az elmúlt időszakban a közigazgatási egységek szerepe erősebbé vált az államigazgatásban. Az önkormányzati rendszer változásai csak a kormányzat koncepciójának meghatározásával fog tisztázódni – fejtette ki a helyettes államtitkár, majd hozzátette: figyelembe kell venni, hogy a feladatok színvonalváltozás nélkül, hol láthatóak el jobban. A megyék komoly területfejlesztési szerepet kaptak, azonban ennél sokkal erősebb szerep ellátására is alkalmasak.

A közelmúltban alakultak meg a kormánymegbízottak vezetésével a megyei intézményhálózat és költségvetés áttekintését végző bizottságok. Továbbá az előzetes felmérés mintegy 750 helyi intézményt érint – utalt a megyei létesítmények átvételi folyamatára Virág. A helyettes államtitkár kifejtette a kormányhivatali rendszer elég erős a kérdéses intézmények átvételéhez.

A járási rendszer visszaállítása az érdeklődés homlokterében helyezkedik el – emelte ki a Rádió Orient vendége. ‘A folyamatnak erős tudományos előkészítettsége van: szociológiai, közlekedési és egyéb térségi vizsgálatok történtek. Emellett az államigazgatás szervezeti áttekintése is lezajlott. Jelenleg az alapvető irányok meghatározásánál tart a folyamat. A javaslatnak politikai, szakmai, közigazgatási egyeztetésen kell átmennie, majd 2013. január 1-től léphet életbe’ – részletezte a műsor vendége.

A rövid távú költségracionalizálás mellett az integráció bekódolt megtakarításokkal is jár. Az integrált szervezetek működése az egyszerűsítést követően átláthatóbbá vált. A várható közép- és hosszú távú hasznot igazolja, hogy sok nem integrált egység is érdeklődik a csatlakozással járó árelőnyök felől – emelte ki a rádió vendége.

’2012 lesz az új struktúra első költségvetési éve. Bízunk abban, hogy uniós források lehívásával sikerül meglépni a további belső integrációs lépéseket. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a jövőben jelentkező államigazgatási többletfeladatok kezelése is egyszerűbb lesz’ – zárta szavait a helyettes államtitkár. ”

Forrás:
Virág Rudolf: Uniós forrásból épülne tovább a területi államigazgatás, OrientPress, 2011.09.01 17:40