Skip to main content
közigazgatás: magyar

Pest megyei kormánymegbízott: a januári átadásig is beavatkoznak, ha egy intézmény ellehetetlenül

Szerző: 2011. szeptember 7.No Comments

„Megkezdődött a Pest megyei intézmények átadás- átvételének előkészítése, amely egy e célra alakult bizottság feladata – közölte a megyei kormányhivatal vezetője szerdán az MTI-vel. Tarnai Richárd azt mondta, hogy ha a hivatalos átadásig bármelyik érintett intézmény ellehetetlenülne, akkor közbelépnének és megmentenék.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a hivatalával egy épületben lévő megyei önkormányzattól hatalmas mennyiségben hordják át a megyében működő oktatási, szociális és egészségügyi intézmények működtetésével összefüggő dokumentumokat, hogy legyen idő a teljes és alapos átvilágításra.

Nagy valószínűséggel a Pest megyei általános iskolák, a gyermekjóléti és az idősellátó intézmények kerülnének állami kézbe, az egészségügyi intézmények státuszának változása még bizonytalan – fogalmazott Tarnai Richárd. Hozzátette: az adottságai, illetve adósságai miatt is speciális helyzetben lévő megyében igen körültekintően kell előkészíteni és véghez vinni az átadás-átvételt. A közgyűlés elnökével történt megegyezés szerint a megyeháza az elkövetkező hónapokban már semmilyen kötelezettségvállalást nem tehet, és ügyelni kell arra is, hogy az érintett intézményekben mindenki folyamatosan megfelelő ellátást kapjon.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mi történik, ha valamelyik hitelező még január előtt veszélybe sodorja egy vagy több intézmény létét (a megye milliárdos tartozást halmozott fel a korábban közétkeztetést ellátó HunGast Kft.-nél, tartozik a tankönyvterjesztőknek, a közszolgáltatóknak és másoknak is), Tarnai Richárd azt mondta: a kormányhivatal nem fogja hagyni, hogy például kikapcsolják a villanyt az iskolákban.

A tartozásokat ki kell fizetni, de hogy a jövőben kik szolgáltassanak és mennyiért, arról nincsenek kőbe vésett szabályok – húzta alá a kormányhivatal vezetője.

„Végignézem az összes szerződést, megvizsgálom, hogy melyiken lehet – az állam erőteljesebb tárgyalási pozícióját is figyelembe véve – módosítani az ellátás zavartalanságát szem előtt tartva” – fűzte hozzá Tarnai Richárd.

A kormánymegbízott nem tudott információt adni az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére kiírt pályázat elbírálásával kapcsolatban. Egyelőre nem tudni, hogy Pest megye 2,5 milliárd forintos igényét hogyan bírálják el, illetve hogy ha kap is pénzt a megye, mennyi jut majd a keretből – mondta.”

Forrás:
Pest megyei kormánymegbízott: a januári átadásig is beavatkoznak, ha egy intézmény ellehetetlenül, Népszava/MTI, 2011. szeptember 7.