Skip to main content
gazdaságinformatika

Nem teljesen üres a pohár

Szerző: 2011. szeptember 12.No Comments

„ Az év eddig eltelt része nem hozta ugyan az infokom ágazat várakozásait, de a szakma meghatározó képviseletének elnöke szerint vannak pozitív jelek, jó irányok. Az informatika itthon is vonzó pályát kínál, számos betöltetlen állás várja ma is az ilyen jellegű munkát keresőket.

Ez az esztendő egyelőre nem hozta azokat a várakozásokat, amelyeket a szakma egy éve kitűzött magának – mondja Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. Az ágazatban tevékenykedő cégek, amelyek összlétszáma meghaladja a százezer főt, évről évre a GDP 15 százalékát termelik meg, ezzel a magyar gazdaság legnagyobb egyedi iparágának minősülnek. Idesorolható ma már az informatika és a távközlés mellett az elektronikai ipar is.
A szakmai szervezet vezetősége egy éve egyebek mellett a következőket fogalmazta meg elvárásként: legyenek hatékony ösztönző elemek, beleértve a kutatás-fejlesztési és innovációs programokat, a valós kockázati tőkét és a mérnökképzés támogatását. Hozzátették: először itthon kell erősnek lennie egy vállalkozásnak, hogy sikeresen vegye az akadályokat a határokon túl. Lehetőség van, hiszen ha az országos szintű programok – mint a Nemzeti Hálózat – beindulnak, akkor a vállalatokat, civileket, államigazgatást kiszolgáló alkalmazások és tartalmak fejlesztése újabb lökést adhat az ágazatnak.
Mi történt az elmúlt egy évben? A gazdaság fellendülése elmaradt, a szakmában tevékenykedő kis- és középvállalkozások továbbra is forráshiányosak – sorolja Laufer Tamás. A nagy állami projektek sorában nemhogy újak jöttek volna, hanem még a korábbiak is leálltak; ezt az IVSZ elnöke részben azzal magyarázza, hogy jelentős átszervezésen megy keresztül az államigazgatás.
Megjegyzi ugyanakkor, hogy összességében azonban nem teljesen üres a pohár, vannak pozitív jelek, jó irányok. Ilyenek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatai, mindegyikben fellelhető valahol az informatika. A mikrovállalkozások által elérhető pályázatokat is egyszerűbben pályázhatóvá tették. Haladás, hogy a dokumentumokat szeptembertől elektronikusan is be lehet adni. Az önerős rész azonban továbbra is gondot jelent. A bankok hozzáállása a vállalkozások finanszírozásához nagyon konzervatív maradt – húzza alá a szakember.
Szeptembertől jön a törvénykezési szezon, rengeteg sarkalatos törvénnyel, amelyeknek komoly kihatásuk lesz az infokom szektorra is. Jó hírnek minősíti, hogy központi forrásokból az IVSZ közreműködésével sikerült 30 milliárd forintot átcsoportosítani. Ezt az összeget az ígéretek szerint az állam alapvető informatikai fejlesztésekre költi el, idesorolható az egészségügy, a közigazgatás, az adózás, a posta, a kincstár.
„Ezt az évet, remélem, erős hajrával zárhatjuk, vagyis talán nem lesz rosszabb, mint a tavalyi volt” – összegzi a várakozásokat Laufer Tamás. Hozzáteszi: nem könnyű a helyzet, már csak azért sem, mert a versenypiacon is patthelyzet van most.

Sok még a tennivaló a szakember-utánpótlás terén – mondja Laufer Tamás. Nem jó jel, hogy a legkevésbé a természettudományos tárgyak népszerűek, nincsenek összehangolva a különböző képzési formák, beleértve a felnőttképzést is. Márpedig az informatika az egyik legjobban fizetett és jelenleg is hiányszakma, több száz állás betöltetlen – teszi hozzá.”

Forrás:
Nem teljesen üres a pohár, Világgazdaság, 2011. szeptember 12.