Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kőkorszaknak sem azért lett vége, mert elfogyott a kő

Szerző: 2011. szeptember 15.No Comments

„„A kőkorszaknak sem azért lett vége, mert elfogyott a kő”- mondta a változások szükségességével kapcsolatban Horváth László a Heves Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízottja a Rádió Orient Közigazgatási Extra című műsorában. A világ változás előtt van, s ennek érdekében a gondolkodás minőségét kell megváltoztatni. A kormányhivatalok létrejöttével a személyes felelősség a kormánymegbízotté, ugyanakkor a sikeres munka egy egész csapaton múlik – tett hozzá.

Horváth László a Rádió Orientnek elmondta, szerencsésnek érzi magát, mert az ő kormányhivatali csapatában mind a tapasztalt, mind pedig az ambiciózus fiatal munkaerő megtalálható. A kormánymegbízott elmondta, amikor a pozíciót felkínálták neki, nem is volt kérdés, hogy alapos átgondolás után azt elvállalja.

„Nem pozíciót, hanem feladatot kaptam”- hangsúlyozta, hiszen állami szerep helyi szinten eddig nem igazán volt, ami volt, azt pedig az önkormányzatok látták el, amelyek viszont egyre kevesebb forrást kaptak. Mindeközben a fő probléma az volt, hogy minden minisztérium létrehozta a saját szerveit, így közel 40 intézmény működött helyi szinten, amelyek nem voltak egymással kapcsolatban. „Egyszerre volt jellemző a pazarlás és a filléreskedés” – tette hozzá Horváth László.

A hivatalok átalakítása tehát alapvető fontosságú, hiszen eddig azok útvesztőjében nem lehetett tájékozódni. Az átalakítás folyamatban van annak érdekében, hogy a hivatalos ügyeket könnyebben, egyszerűbben tudják az ügyfelek elintézni, vagyis az érhetőbbé váljon számukra. A hivatal mostantól az ügyfélért van és tényleges segítséget nyújt, nem pedig elvárja a felhasználótól, hogy ismerje a rendszert, mint korábban – tette hozzá a kormánymegbízott.

A kormányablakok látogatottsága is egyre nő, bár az elején még szokatlan, új dolognak számított, eddig a megyének mintegy 2500 látogatója volt. Horváth László szerint érezhető egyfajta szemléletváltás, bővülnek azok az ügykörök, amelyekkel segítséget, információt lehet kérni. Heves Megyében a kormányablak a munkaügyi központtal egy helyszínen található, így azoktól az ügyfelektől is sok kérdés érkezik, akik annak a szolgáltatására várnak.

Átalakítás alatt van a védelmi igazgatás, és ezzel együtt az önkormányzat és az önkormányzati vezetők felelőssége is. „Itt is arról van szó, hogy meg kell nevezni, hogy mi az állam feladata és felelőssége és azt finanszírozza is.” A kormánymegbízott hozzátette, helyesebbnek tartja, ha a katasztrófa-védekezés állami szinten kerül megszervezésre, és ezáltal a felelősség is az államé lesz. Ennek élére is kormánymegbízott fog kerülni, aki veszély esetén a belügyminiszter irányítása alá tartozik, így egyértelműbb, számon kérhetőbb lesz a katasztrófavédelem is.

Az oktatás és az egészségügy területén is változásokat hoz az ősz. Ezzel kapcsolatban elmondta, a héten lesz a Fidesz-KDNP frakció háromnapos ülése, amely pontot tesz a viták végére. Abban egyetértés van, hogy az oktatás és az egészségügy állami feladat, ezért kerüljön állami kézbe. Ha ez megtörténik ezeket a feladatokat is a kormányhivatalok fogják átvenni.”

Forrás:
Horváth László: Vége a kőkorszaknak, OrientPress, 2011. szeptember 6.