Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatika

MENTA 11: recesszióban is van élet

Szerző: 2011. szeptember 18.szeptember 19th, 2011No Comments

„…Húszéves születésnapját ünnepelte idei menedzsertalálkozóján az IVSZ. A MENTA-n a tagvállalatok mintegy 300 vezetője és munkatársa vett részt. A kétnapos konferencián előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és kötetlen eszmecseréken vitatták meg a piac, a technológia és az emberi erőforrás-menedzsment legfontosabb kérdéseit, kiemelt helyet kaptak a közigazgatási informatika aktualitásai.

Nem költenek IT-ra a KKV-k
Egy, az IVSZ tagvállalatok körében végzett, nem reprezentatív felmérés szerint a cégek árbevételüket tekintve az elmúlt évhez képest rosszabb esetben stagnálásról számoltak be, de az innovatív megoldásokat kínáló – szinte kizárólag hazai tulajdonú – cégek 6-7 százalékos növekedést is elértek. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke ezt pozitív jelként emelte ki nyitóbeszédében, és hangsúlyozta azt is, a kockázati tőke számára ma is fontos terület az informatika, a jó ötlettel rendelkező cégeknek nem kell pénzhiány miatt lemondani fejlesztésekről, terjeszkedésről.
Laufer Tamás megemlítette ugyanakkor, hogy az IKT-iparágban a keresletet visszafogó fontos tényező, hogy a hazai kkv-k erőteljes költségcsökkentésekre kényszerülnek, és így többek között az informatikai beszerzéseiket is elhalasztják – ebben nincs változás az elmúlt két év piaci tendenciáihoz képest. Ugyanakkor az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban (EKOP) még mindig nem indultak el az ígért informatikai projektek. Ugyanakkor átcsoportosítások révén 30 milliárd forintot visszakapott a szakma, így összesen több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célokra. Várhatóan ösztönző hatású lesz a digitális készségek elterjedésére az ősszel tárgyalásra kerülő elektronikus ügyintézésekről szóló törvény is, és ez újabb lendületet ad az iparágnak.

IKT magasabb szinten
Laufer Tamás elmondta, az infokommunikációs államtitkárság megszűnését a szakma visszalépésnek ítéli meg – ugyanakkor a változás pozitívuma, hogy mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, mind a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban magas szinten foglalkoznak informatikai kérdésekkel. Ez év augusztusától pedig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsot – melynek az IVSZ tanácsadó szervezete – az informatika és a hírközlés területén meghozandó stratégiai döntésekben véleményalkotó és javaslattevő szereppel ruházták fel, ez is biztosítéka az IKT kérdések hatékony kormányzati képviseletének.
Az IVSZ elnöke kiemelte a szervezet természettudományi oktatás és mérnökképzés erősítése terén tett lépéseit, és biztató jelként említette meg, hogy az oktatási tárcához eljuttatott javaslatuk pozitív fogadtatásra talált, és a műszaki képzés arányának növekedésére tett ígéretet a minisztérium.

Lesz e-kormányzati fejlesztés
A konferencia második napján Fekete Gábor, a KIM e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára előadásában többek között éppen arról beszélt – mintegy reflektálva az IVSZ elnökének gondolataira –, hogy egy olyan e-kormányzati koncepciót dolgoztak ki, amely a belső folyamatokat teljes mértékben elektronikusan kívánja megoldani, de úgy, hogy az állampolgárok (jogi és természetes személyek) bármilyen csatornán elérjék a rendszert. Ehhez várhatóan szeptember végéig benyújtják az új közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényt, amely így 2012. január 1-től életbe is léphet. A szükséges fejlesztéseket pedig új ÁROP és EKOP forrásokat kell teremteni. Fekete Gábor előadásában felsorolta több tervezett projektet is. Például forrásokat kell teremteni a megfelelő kormányhivatalok kialakítására, az integrált pénzügyi működés megteremtésére (melynek elő lépése például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) létrejötte). EKOP forrásokból finanszírozzák majd a szakrendszeri fejlesztéseket, melyek például a rendőrséget és a katasztrófavédelmet érint, sőt a helyettes államtitkár szerint elképzelhető, hogy létrejön a tervezett önkormányzati ASP is. Ennek keretében kívánják megvalósítani az elektronikus iratkezelést és az egységes kártyarendszert is – ez utóbbihoz már elindult egy pilot projekt is.”

Forrás:
MENTA 11: recesszióban is van élet, Computerworld, 2011. szeptember 16.