Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Tájkép csata után – az IT-szektor előrenéz

Szerző: 2011. szeptember 20.No Comments

„Néhány nap telt el azóta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) nagy átszervezést hajtottak végre, amelynek egyik legfőbb következményeként Nyitrai Zsolt, a második Orbán-kormány infokommunikációs államtitkára távozott posztjáról, s kimondatott: helyére nem kerül utód. Az infokommunikáció közvetlen képviselete a kormányban helyettes államtitkári szintre csúszott. Nehéz lesz feldolgozni e változást annak az iparágnak, amely hozzászokott ahhoz, hogy legalább államtitkári rangú politikushoz fordulhatott az utóbbi több mint másfél évtizedben, ha érdekeit érvényesíteni vágyta.

„Minden, amiben villany van”
Nagy várakozás előzte meg Kalmár István beszédét, nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük: őmiatta jöttek el a legtöbben a vacsorára. Kalmár laza nyelvi szövetű és szerkezetű mondandójának fókuszában az NHIT, annak fejlődéstörténete és jogkörének kibővülése állott. A testület elnöke hangsúlyozta: a politika megadta a lehetőséget az NHIT-nek, hogy az iparág érdekeit ténylegesen képviselje. Sajnálattal jegyezte meg ugyanakkor, hogy e képviselet csorbát szenvedett Nyitrai Zsolt távozásával és posztjának megszüntetésével.

„Vannak jóérzésű magyar állampolgárok, akik segítenek nekünk a rengeteg dolgozatot megírni és a töménytelen mennyiségű mindenféle iratot, amelyek elénk kerülnek, elolvasni, feldolgozni, elemezni, és tiszta lelkiismerettel igyekszünk ezekre reagálni” – mondta az elnök, utalva arra, hogy testülete egyelőre egy kis létszámú irodára és lényegében önkéntesekre támaszkodhat.

Az NHIT befolyása tagadhatatlan: a magyar kormány elé nem mehet be olyan dokumentum, amelyen nem szerepel Kalmár István elnök támogató aláírása. Tanácskozási joggal az elnök a kormányüléseken is részt vehet, ha olyan kérdések merülnek fel, amelyek az NHIT működési körébe tartozik, és ha az illetékes miniszter, vagy maga a miniszterelnök erre igényt tart.

A közelmúltban közel 100 uniós finanszírozású, informatika vagy/és távközlési projektet tekintett át az NHIT, majd ezek fontossági sorrendjét újraképezte – hangsúlyozta Kalmár, mintegy jelezve, hogy a testület hatóköre meglehetősen tág. Hozzátette: a magyar források felhasználását is ellenőrizhetik, „mindent, amiben villany van” – használta e szófordulatot több ízben is.

Van lehetőség a piacon
Laufer Tamás, az IVSZ elnöke nyitotta meg az idei MENTA első napjának tanácskozását. Beszédében ő sem hagyta szó nélkül az NFM-ben történt változásokat. „Egyáltalán nem örülünk annak, hogy a szakma elvesztette az államtitkári pozícióját, ez egy nem jó hír, ez bizonyos szempontból visszalépés” – mondta, majd hozzátette: „Ez egy presztízsveszteség, elsősorban”. Laufer köszönetet mondott Nyitrai Zsoltnak, hogy artikulálta az informatikát, és pozícionálta azt. Jó hírként is értelmezte a változást az IVSZ elnöke, mondván, hogy terjed az informatika, hiszen az informatikával kapcsolatban lévő helyettes államtitkárok száma nőtt, az egyikük közvetlenül az NFM miniszterének jelent, és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban is működik illetékes helyettes államtitkár.

Az IVSZ elsősorban az informatikai vállalkozások érdekeit igyekszik képviselni. A szervezet elnöke szerint a kétségtelen nehézségek ellenére vannak lehetőségek az iparág számára. „Akinek van innovatív ötlete, egy bizonyos területre tud koncentrálni, annak van lehetősége” – hangsúlyozta. Törvények tucatjai születnek a közeljövőben, amelyek szerkezeti változásokat hoznak, s e változások nem képzelhetők el informatikai beruházások nélkül – fejtegette.”

Forrás:
Tájkép csata után – az IT-szektor előrenéz, Mester Sándor, Menedzsment Fórum, 2011. szeptember 15.