Skip to main content
közigazgatás: magyar

Jegyzők: nem kockáztathatók a közszolgáltatások

Szerző: 2011. szeptember 22.No Comments

„A Megyei Jogú Városok Szövetsége jegyzői kollégiuma tanácskozott a somogyi megyeszékhelyen kedden és szerdán. Majd a legfontosabb témákat szerdán sajtótájékoztatón összegezte Szekeres Antal Debrecen jegyzője, a szövetség jegyzői kollégiumának elnöke és Kéki Zoltán Kaposvár címzetes főjegyzője.

A megyeszékhelyeken kialakított kiváló minőségű közszolgáltatás nem lehet kockázat tárgya. Egyebek közt ezt a megfogalmazott üzenetet hozta föl példaként Kéki Zoltán a sajtótájékoztatón. Azt mondta: közös felelősségünk, hogy a színvonalat tartsuk, bárhogy is szervezzük át a rendszert. – Ezen kívül olyan üzenetet is meg tudtuk fogalmazni a KSH elnök-helyettesének – tette hozzá a címzetes főjegyző –, hogy visszük a munka dandárját a népszámlálás kapcsán, ám elvárjuk azt, hogy az összesített adatokhoz térítésmentesen hozzáférhessünk majd közfeladataink ellátása érdekében.

Szekeres Antal úgy fogalmazott: mivel a közigazgatás valamennyi alrendszerén változtatni akarnak, mi azt szeretnénk, ha a változtatandó alrendszerek közül kiemelt figyelmet kapnának azok, amelyek a megyei jogú városokat érintik. – Azt szeretnénk – hangsúlyozta –, ha azok a feladatok, amelyeket csak minőségi visszaeséssel tudna az állam átvenni, inkább maradnának az önkormányzatoknál.

A tanácskozás témáinak középpontjában az önkormányzati és a közigazgatási rendszer átalakítása, az új önkormányzati törvényben tervezett feladat– és hatáskörváltozások, továbbá az önkormányzati feladatellátás gyakorlati kérdései álltak. Szót ejtettek még a jegyzők az új közbeszerzési törvény legfontosabb módosításairól, a népszámlással összefüggő végrehajtási feladatokról.”

Forrás:
Jegyzők: nem kockáztathatók a közszolgáltatások, Márkus Kata, Somogyi Hírlap, 2011. szeptember 21.