Skip to main content
közigazgatás: magyar

‘Az első, bemelegítő időszakon túl vagyunk’

Szerző: 2011. szeptember 25.No Comments

„Az első negyed év átvilágítással telt, látni lehetett: nagyobb feladatról van szó, mint ami kívülről látszott – mondta Bércesi Ferenc, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója a hivatal és az új szervezeti struktúra felállításával kapcsolatban. Hozzátette: „Úgy érzem sikerült pályára állítani a dolgokat és létrehozni egy európai színvonalú rendszert. Jövő évtől kezdődően pedig képesek leszünk további feladatok átvételére.”

Bércesi Ferenc a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója a Rádió Orientben a kormányhivatal felállásáról elmondta: rövid előkészítő munka után kellett a sűrűjébe belevágni. Eleinte döcögött a gépezet, tehát nem láttuk, hogy az integrációba bejövő szervezetek mit hoznak magukkal. Hozzátette: az első negyed év az átvilágítással telt; a bérekben, rendszerekben, igazgatásban óriási különbségek voltak. A Baranya megyei hivatalba 17 szakigazgatási szerv olvadt be, ahol a gazdálkodási, jogi képviseleti tevékenységek, az informatikai háttér egységes biztosítása nagy léptékű feladat volt. „Szerencsére sikerült rendszerbe állítani és beindítani ezek megfelelő működését. Kezd harmonikusan működni a hivatal” – tájékoztatott a főigazgató, aki úgy vélekedett: a jövő évtől kezdődően további feladatokat is képes lesz átvenni ez a rendszer és magas szinten, korszerűen fogja ellátni a tennivalókat.

Kiemelte: ha valaki kormányhivatalban dolgozik, az egy szintet, színvonalat jelent és ezt már most érzékelni lehet.

A területi integrációval kapcsolatban kifejtette: ez egy szerencsés megoldás, és szakmailag kifogástalan. Elmondta: nem hallott a polgárok részéről sem bírálatot, hiszen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az emberek ne érezzék meg a váltást.

Bércesi véleménye szerint van egy horizontális együttműködés a szervezetek között és ez által sokkal hatékonyabban, koordináltabban lehet ellátni a feladatokat. „Nagy tartalék egy szakigazgató számára, hogy munkaidejének 30 százalékát nem napi szervezéssel, beszerzések bonyolításával kell töltenie. Most van egy apparátus aki ezt elvégzi helyette.”

Bércesi úgy véli: nagy bizalommal fordulnak az emberek az új ügyélszolgálathoz, mely még sok szolgáltatást nem tud nyújtani, de napirenden van az ügykör bővítése. „Az egy óriási dolog, hogy az ügyfelek tudnak tájékozódni és a dolgozók speciális képzést kaptak, hogy miként kell azokkal foglalkozni, akiknek az állammal van valamilyen dolguk.”

A jelenlegi önkormányzati rendszerről elmondta: le kell tisztítani az önkormányzatok feladat- és hatáskörét. A legkisebb településnek is ugyanolyan hatásköre van, mint a legnagyobbnak és ezért valahol el lehet megfelelő szinten látni a feladatokat, valahol pedig nem. A vezető szerint arányba kellene hozni ezt a rendszert, ugyanolyan közszolgáltatást kell mindenhol biztosítani.

A kistelepülések helyzetével kapcsoltban úgy nyilatkozott: sajnos hátrányos helyzetben vannak, de némi javulás történt az elmúlt időszakban. Van olyan település, amelyik el tud tartani egy iskolát, de van, hogy több település sem képes működtetni egy intézményt. Szerinte tehát társulásos szervezetekben sokkal jobb és hatékonyabb a rendszer.

Bércesi Ferenc kifejtette: a hagyományos felállás Baranya megyében az öt járási központ, de szó esett már a hét hivatal kialakításáról is. Azonban ez esetben aránytalanságok alakulhatnának ki, a vezető meglátása szerint a kilenc járási központ lenne a legoptimálisabb, legideálisabb felállás.

A főigazgató végül elmondta: az első bemelegítő időszakon túl vagyunk.”

Forrás:
Bércesi: ‘Az első, bemelegítő időszakon túl vagyunk’, OrientPress, 2011. szeptember 22.