Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődéstársadalom

142 kistelepülésen a közösségi házban működhet a posta

Szerző: 2011. szeptember 27.No Comments

„Közel százötven kistelepülésen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekbe (IKSZT) költözik a posta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Posta Zrt. megállapodásának köszönhetően – jelentette be sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Geszti László, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

V. Németh Zsolt elmondta: az IKSZT-program Magyarország talán legnagyobb kulturális intézményhálózat-fejlesztési programja, melynek keretében 635 település régi művelődési házában vagy elhanyagolt épületében nyílhat korszerű közösségi és szolgáltató tér. Az IKSZT-k olyan fontos szolgáltatásoknak is helyet adnak, mint az e-Magyarország pont vagy az állami szervek tájékoztatási pontja, és ebbe a sorba illik a posta is. A nyertes települések közül mindössze 29 jelezte, hogy postai szolgáltatásokat is indítana a közösségi házban, ezért bővíteni kellett a programot. A Magyar Posta erre nyitott volt, így hamarosan 142 településen költözhet be a vállalat az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térbe.

Geszti László vezérigazgató kifejtette: az együttműködés révén szebb, kulturáltabb környezetben működhetnek majd a posták, és a jövőben szélesítenék a portfóliót is. Pénzforgalmi és kereskedelmi szolgáltatásokat indítanának, valamint bővítenék a termékpalettát. A Magyar Posta így a maga eszközeivel tud hozzájárulni a helyi közösségek életéhez és a vidékfejlesztéshez.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) írt ki pályázatot IKSZT-k kialakítására, melyen 635 önkormányzat és civil szervezet kapott összesen 25,4 milliárd forintot.

Az IKSZT a művelődési ház korszerű változata, és feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településeken élőknek. A postai feladatok ellátásával a közösségi terek még jobban teljesíteni tudják céljukat.”

Forrás:
142 kistelepülésen a közösségi házban működhet a posta, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2011. szeptember 22.