Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Két és félszeresére gyorsult a kifizetés a kormányváltás óta az NFÜ-nél

Szerző: 2011. szeptember 27.No Comments

„70%-kal több szerződést köt hetente az NFÜ, mint a kormányváltás előtt és 150%-kal nőtt a kifizetések volumene is. A szervezet rövidebb határidőkkel dolgozik, mint amekkorát a vonatkozó szabályok lehetővé tesznek.
Az ÚSZT-s projektek esetében valamennyi eljárásrendi kategóriában (könnyített pályázat, egyéb pályázat, kiemelt projekt) átlagosan sikerült tartani mind a döntési, mind a szerződéskötési határidőket…

Az egyes közreműködő szervezetek tekintetében azonban jelentős különbségek figyelhetők meg (a döntésnél néhány esetben csúszás is előfordul). A döntési határidőket megnöveli a hiánypótlás ideje, valamint a konstrukció szintű hosszabbítás +30 napja.

Az elmúlt egy évben dinamikusan emelkedett a szerződött projektek száma. 2007 januárja és 2010. május vége között hetente átlagosan 103 támogatói szerződés megkötésére került sor, amely az elmúlt egy évben 174,2-re emelkedett, ami közel 70%-os növekedésnek felel meg.

Jelentősen felgyorsultak a kifizetések is. A heti átlagos kifizetések értéke 5,5 milliárd forintról 14,7 milliárd forintra emelkedett. Azaz tavaly június eleje óta hetente átlagosan mintegy 2,5-szer több kifizetés történt, mint az azt megelőző időszakban.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség több gyorsítási lépést is bevezetett az elmúlt időszakban. Nem csak egységesebb lett a szabályozás, hanem átláthatóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá vált a végrehajtás a jogszabályi környezet átalakításával. Ehhez kapcsolódóan az intézmény bevezetett több elektronikus pályázati alkalmazást, valamint ezzel egy időben a gyorsabb ügyintézést elősegítő eszközöket is.

Az elektronikus kommunikáció általánossá tétele, kiváltotta a papír-alapú időigényes adminisztrációs folyamatot. A folyamatok elektronizálásának négy fontos gyorsítási követelménynek kellett megfelelnie:

  • Azonnali értesítés (pályázói „láb”) küldése a támogatási igénnyel kapcsolatos döntésekről, fenntartási időszak adminisztrációs teendőiről.
  • Projektfelelősi rendszer (intézményi „láb”), amely átláthatóbbá tette az intézmény rendszeren belüli ügyintézői felelősség kötelezettségét a projektkezelési határidőkről.
  • E-aláírás, amely lehetővé teszi a digitalizált ügymenetet a kifizetési folyamatban.
  • Online projekt előrehaladási jelentés bevezetése.

…”

Forrás:
Két és félszeresére gyorsult a kifizetés a kormányváltás óta az NFÜ-nél, Nemzeti fejlesztési Ügynökség, 2011, szeptember 26.