Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai: elkészült az önkormányzati törvény nulladik változata

Szerző: 2011. szeptember 29.No Comments

„A megyei önkormányzati rendszer konszolidációja 2012. január 1-jéig megtörténik, 2013. január 1-jével pedig feladatfinanszírozásra fog áttérni a teljes önkormányzati rendszer – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár. Az önkormányzati törvény várhatóan októberben kerül a kormány elé és reményeik szerint az Országgyűlés még ebben az évben elfogadja.

Az idén elfogadandó új önkormányzati törvényben (Ötv.) megmaradnak, sőt kibővülnek és garanciákkal erősödnek az önkormányzati alapértékek – mondta Tállai András önkormányzati államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott belügyminisztériumi ünnepségen csütörtökön. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy az új jogszabály elfogadásának napja a magyar közjogi rendszer megújulásának kitüntetett pillanata, az önkormányzati szféra megújulásának napja lesz.

Tállai András a rendezvény után újságírói kérdésekre a törvénytervezetről elmondta: az alapvető politikai döntések már megszülettek, ennek alapján készült el a javaslat nulladik változata, amely várhatóan októberben kerül a kormány elé és reményeik szerint az Országgyűlés még ebben az évben elfogadja a kétharmados támogatást igénylő törvényt. Arra a felvetésre, hogy változhat-e még a jogszabálytervezet, elmondta: az állam és az önkormányzatok közötti, valamint a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás néhány kérdése még nyitva maradt. Ilyen nyitott kérdésként említette, hogy az oktatás területén az önkormányzatoknak milyen feladataik maradnak, valamint, hogy az egészségügyben a járóbeteg-ellátásban kapnak-e szerepet az önkormányzatok.

A teljes önkormányzati rendszer adósságállománya jelenleg mintegy 1300 milliárd forint; a szállítói tartozásokkal és egyéb lejárt kötelezettségekkel együtt azonban ez az összeg már 1500 milliárd forint lehet – mondta Tállai. Ha az Országgyűlés elfogadja az új Ötv.-t, akkor 2013. január 1-jével feladatfinanszírozásra fog áttérni a teljes rendszer. Ez azt jelenti, hogy csak olyan feladatot vállalhat az önkormányzat, amelyhez van forrása, így a jövőben már „nem lehet hiányból finanszírozni” – mondta. A megyei önkormányzati rendszer konszolidációja 2012. január 1-jéig megtörténik – tette hozzá.

A kormány által augusztusban elfogadott tervek szerint az állam számos feladatot, s ezzel együtt pénzt elvenne ugyan az önkormányzatoktól, ám utóbbiak annyi helyi adót találhatnak ki és szedhetnek be, amennyit csak akarnak. A polgármestereket pedig további jogosítványokkal ruháznák fel: ők meneszthetnék a fő ellenőrüket, a jegyzőt. A Belügyminisztérium reformterveit egy hajdószoboszlói frakcióülésen több fideszes polgármester is támadta, az erről szóló írásunkat itt olvashatja el.

Az önkormányzati törvényről nemrég Lázár János beszélt a hvg.hu-nak egy interjúban. A Fidesz-frakcióvezető azt mondta, nagy vitákra már nem számít, amit felvázolt eddig a kormány, azt az önkormányzati szféra tudja támogatni. Az állam törvénybe foglalt szempontjait minden helyhatóságnak be kell tartania: az Országgyűlés költségvetési törvényben határozza meg, hogy az önkormányzatoknál mekkora hiány engedhető meg, mert az állami büdzsének az önkormányzati alrendszer is része – fogalmazott Lázár.”

Forrás:
Tállai: elkészült az önkormányzati törvény nulladik változata, HVG.hu/MTI, 2011. szeptember 29.