Skip to main content
gazdaságinformatika

Már néhány vonatjegyből kijön a vonatos wifi havi díja

Szerző: 2011. október 1.No Comments

„Javítja a biztonságot, és több csatornán többletbevételt hoz a vasútnak a széles sávú internetszolgáltatás, amelyet nemcsak az utasok használnak, hanem a szolgáltató is – hangzott el egy kerekasztal-beszélgetésen szerdán Budapesten.

A Nokia Siemens Networks által a vasúti hálózati megoldásokról rendezett konferencia keretében tartott beszélgetésen Ungvári Csaba, a GYSEV vezérigazgató-helyettese elmondta: Magyarországon eddig a GYSEV Zrt. a teljes vonalán, míg a MÁV Zrt. az Intercity vonalakon vezette be a szolgáltatást, amely praktikusan azt jelenti, hogy internetezhetnek az utasok a vonaton.

A szolgáltatás havi díja már néhány utas jegyének az árából finanszírozható – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért ingyenes Magyarországon ez a szolgáltatás, szemben Nyugat-Európával, ahol általában fizetős. Tömpe István, a MÁV fejlesztési igazgatója ehhez azt fűzte hozzá, hogy egy évtized múlva valószínűleg az alapszolgáltatás része lesz a vasúti internet.

A vasúti szolgáltató a rendszert használhatja biztonsági célra, például a vonat diagnosztikájának adatai beküldhetők egy központba, és folyamatosan nyomon követhető a vonat. A széles sávú neten lehet mobilon jegyet rendelni és helyet foglalni, illetve hirdetést küldeni a vasúti kocsi információs táblájára. Ez direktben is bevételt hoz a vasútnak – mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatója.”

Forrás:
Már néhány vonatjegyből kijön a vonatos wifi havi díja, HVG.hu/MTI, 2011. szeptember 28.