Skip to main content
jogtársadalom

Mit tud rólunk a Facebook?

Szerző: 2011. október 1.No Comments

„A tengeren túl régóta a köztudatban lebeg a Facebook és az FBI között húzódó párhuzam. Mindkét szervezet előszeretettel tárol információkat az egyes személyekről, de a meglepő az az, hogy a facebook számos esetben jelentősen részletesebb adathalmazzal szolgál. Azt gondolhatnánk, hogy mindez egy paranoid elme szüleménye, de valójában ez a valóság. Az európai adatvédelmi törvények következtében a Facebook köteles kiadni adatlapjaink kivonatát, ugyan azt a kartotékot, melyet bírósági végzésen keresztül a hivatalos szervek is kérvényezhetnek.

Ez a kivonat pedig igen csak vaskos is lehet. Egy 2007 óta aktív átlag felhasználó dossziéja 780 A4-es oldal környékén mozog. Ez a mennyiség a felhasználó közösségi hálójának méretétől, saját és barátai aktivitásától függően jelentősen bővülhet. Miután némileg képet formálhattunk saját dokumentumunk méretéről nézzük meg mégis mit tudhat rólunk a Facebook.

Ismerkedjünk meg titkos dossziénkkal
Ahogy az amerikai rendőr műsorokban hallani lehet, a bíróságon minden a Facebook dossziénkban található információ felhasználható ellenünk. Nos mégis mit tartalmaz ez a rólunk gyűjtött adatkupac? Többet mint gondolnánk. Publikus adatainkkal egyetemben 57 kategória alá kerülnek részletes feljegyzések. Legutóbbi tevékenységeinktől elkezdve minden korábbi csevegésünk, elküldött levelünk lejegyzésre kerül. Megtalálható itt a bejelentkezéskor használt gépünk azonosítója, IP címe, tartózkodási helyünk, annak pénzneme, barátaink részletes listája, bankkártya információink (ha váltottunk Facebook kreditet), névváltoztatásaink, a számítógépünkön elhelyezett cookie azonosítók és még számos aprólékos rekord, amit a Facebook adatbányászata kitermel. A részletes kivonat az alábbi oldalon lelhető fel: europe-v-facebook.org
az oldal nem csak azt figyeli, hogy kikkel milyen viszonyban állunk, de azt is rögzíti, hogy mely felkérésekre hogyan reagálunk. Tudja, hogy kiket utasítottunk el és azt is hogy mikor. Tudja, hogy milyen eseményeken szerettünk volna részt venni. Az elmentett IP címek és az IPS táblázatok alapján percre pontosan kiderül, hogy honnan jelentkeztünk be. Ráadásul törölt üzeneteink a dossziénkban még mindig léteznek.”

Forrás:
Mit tud rólunk a Facebook, Farkas Gergely, PC World Online, 2011. október 1.