Skip to main content
közigazgatás: magyar

Átadják az intézményeket

Szerző: 2011. október 9.No Comments

„Megszavazták pénteken a képviselők 11:3 arányban a kormány és a megyei önkormányzat közötti szándéknyilatkozatot tartalmazó megállapodást, amelynek lényege, hogy jövőre az intézmények (és adósságuk is) átkerülnek az államhoz.

A számok nyelvére lefordítva: a következő év elejétől ez húsz közoktatási, két szociális, öt kulturális, egy gyermekvédelmi, egy egészségügyi intézményt és két önkormányzati társulást érint. (A Csolnoky Ferenc kórház a megye tulajdonában van, de önálló gazdasági társaságként működik.) Fontos, hogy az állam nem csak az intézményeket, de azok esetleges adósságait is átveszi.

A döntés hátteréről Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a sajtó képviselőinek elmondta: a nehéz gazdasági helyzetben szükséges a közigazgatás átszervezése, hogy olcsóbban működhessen az állam, s ne szoruljunk hitelfelvételekre, továbbá, hogy a jövőben saját lábunkon tudjunk megállni. A népesség fogyása miatt is – folyamatosan csökken az iskolások létszáma – szükséges az ésszerűsítés. Az önkormányzatok már évek óta adósság csapdában vannak, mert az előző kormány nem adott elég pénzt az intézmények működtetésére. Veszprém megye nem tartozik azok közé, akik nagyon eladósodtak. A hitelállománya 800-900 millió forint között mozog, amire megvan a banki fedezet és a vagyoni háttér.

A jövőben a megyei önkormányzat területfejlesztési feladatokat lát majd el, ami hosszútávon meghatározza az itt élők életét. Döntések születnek majd arról, hogy milyen típusú uniós pályázatok legyenek 2014-2020 között, amiből utakat lehet építeni, településeket és a turizmust lehet fejleszteni. Az elnök hozzátette, hogy a törvények most készülnek, de valószínűnek látszik, hogy az állam átveszi az oktatási, az egészségügyi és a szociális intézményeket, míg a megyei jogú városokhoz kerülnek a színházak, a könyvtárak és a múzeumok.

A Napló munkatársának azt a kérdését még korainak tartotta megválaszolni, hogy a következő év január elsején a megyei önkormányzat 70 fős apparátusából hány ember kerül át a kormányhivatalhoz.

Az ülésen többször felszólaló Pusztai István szerint is a megyei önkormányzatok az állami támogatások elégtelensége miatt adósodtak el, amit hónapok múlva a feladatok átvállalásával old meg a kormány. Az MSZP frakcióvezetője aláhúzta: semmi garancia nincs arra, hogy a jövőben több forrás jut az intézményeknek, így várhatóan lesznek elbocsátások, intézményeket vonnak össze vagy megszüntetnek. A területfejlesztési feladatokkal kapcsolatban azt mondta, Brüsszellel ezt senki nem egyeztette, ahonnan a pályázati pénzeket várjuk.”

Forrás:
Átadják az intézményeket, Mátételki András, Napló Online, 2011. október 7.