A KIM államtitkára az MKKSZ-nél

„A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) keretében működő Önkormányzati Dolgozók Országos Szakmai Tanácsa (ÖDOSZT) mai kibővített ülésén részt vett Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára. A találkozónak különös jelentőséget az adott, hogy a tavalyi kormányváltás óta ez volt az első alkalom, ahol a szakszervezet tisztségviselői, szakmai konzultáció, párbeszéd keretei között, közvetlenül tanácskozhattak első számú kormányzati vezetővel.

Gál András Levente tájékoztatást adott az önkormányzati rendszer átalakításáról. A szakszervezet vezetői ehhez kapcsolódóan az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők foglalkoztatási biztonságának garantálását igényelték.
A résztvevők széles körű szakmai eszmecserét folytattak a magyar közigazgatás átalakításának folyamatairól. A legtöbb kérdés a Magyary program tükrébe helyezett személyi állományt érintő változásokra irányult. A létszámcsökkentést az MKKSZ nem fogadja el, többek között azért sem, mert ma is számos helyen súlyos létszámhiány van. A szakszervezet ugyanakkor nem zárkózik el a közigazgatás hatékonyabbá tételéhez szükséges humánpolitikai változtatásoktól, de ezt csak az eljárási rend egyszerűsítése, a munkafolyamatok elemzése, az elektronikus közigazgatás kiterjesztése függvényében tartja elfogadhatónak.

Szóba került továbbá, hogy jövő év január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzatok intézményeit, ami az érintettek körében újabb riadalmakat váltott ki. Az államtitkár szükségesnek tartotta annak hangsúlyozását, hogy a változások miatt nem kerülhet veszélybe az ott foglalkoztatottak egzisztenciája.
Gál András Levente hangsúlyozta, hogy nincsenek lezárt kérdések a programban, nyitottak a szakszervezetei észrevételekre, és a párbeszéd tovább folytatásáról egyeztek meg.”

Forrás:
A KIM államtitkára az MKKSZ-nél, MKKSZ-ÖDOSZT/MTI, 2011. október 4.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.