Skip to main content
közigazgatás: magyar

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének tájékoztatója

Szerző: 2011. október 10.No Comments

„A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd látogatott Veresegyházra és felvázolta elképzeléseiket a közigazgatási rendszer átalakításáról, benne a járási rendszer visszaállításáról és az iskolák államosításáról.
Meglepetésszerűen érkezett szerdán délelőtt Veresegyházra a decemberben kinevezett kormánymegbízott, mert mint elmondta, a hatáskörébe tartozó intézmények munkájáról valósabb információkat tud szerezni, ha előzetes bejelentés nélkül tesz látogatást. Pásztor Béla polgármesterrel tartott tanácskozása és az új városrészekben tett séta után fél órásra tervezett sajtótájékoztatót is beiktatott a programjába, melyen beszámolt a közigazgatási rendszer jelenlegi, 3 lépcsős átalakításáról és annak legfőbb okairól: Olyan jelszavak mentén, mint rendszertisztítás, profiltisztítás, egyszerűsítés, a közpénzekkel való spórolás. Azaz mindent visszaállítanak, ami praktikus és jól működött régen.
A 3 lépcsős közigazgatási átalakítás idén januárban megkezdődött a kormányhivatalok létrejöttével. A következő lépcsőfokban, 2012. január 1-től a megyei önkormányzatok átalakulnak, tevékenységük ezután kizárólag a területfejlesztés lesz, a fenntartói feladatokat a kormányhivatalok veszik át. Ez a szétválasztás már folyamatban van.
2012. január elsejétől megszűnnek az egyes hivatalok ügyfélszolgálatai, az ügyfélkezelést a kormányablakok látják el, Pest Megyében Vácon, Érden és Cegléden. Ezáltal szétválasztásra kerül a szakfeladatok ellátása és az ügyfelekkel történő kapcsolattartás.

Harmadik lépcsőben, 2013. januárjától, tervek szerint a 30 év után újra felállított járási rendszer lép működésbe.
A járási rendszer kialakításának feltételeiről három javaslatot is készítettek, azonban erről egyelőre nem lehet részleteket megtudni.
A közigazgatás államosításához hasonlóan az alap- és középfokú oktatás irányítását is vissza kívánja venni az önkormányzatok feladatköréből a kormány. Ígéretük szerint megtartják annak a lehetőségét, hogy egy adott önkormányzat külön megállapodás szerint megtarthassa a fenntartói jogokat.
A kormánybiztos említést tett továbbá a jelenlegi iskolai normatív támogatási rendszer gyökeres megváltoztatásának tervéről is.
Zárszóként elmondta, hogy fő célkitűzésük az esélyegyenlőséget biztosítása, azonban a lehetőségek nyitottak.”

Forrás:
Veresegyházi Városi TV, 2011. szeptember 29.