Skip to main content
közigazgatás: magyar

Intézményátvétel – kitekintés

Szerző: 2011. október 10.No Comments

„A megyei önkormányzatok, amelyek jelenleg több száz egészségügyi, oktatási, szociális, közművelődési intézményt tartanak fenn, úgy tudják: a kormányfő és a 19 megyei közgyűlési elnök által aláírt megállapodás alapján gyakorlatilag az összes ilyen intézmény állami kézbe kerül. Az MTI kérdésére az önkormányzatoknál elmondták: az érintett intézmények között kórházak, iskolák, könyvtárak, múzeumok is vannak.

A Baranya Megyei Önkormányzatnak 13 intézménye van, januártól mind állami fenntartásba kerül át. A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház 60 százaléka a megyéé, ez esetben a tulajdonjog is átkerül az államhoz. A baranyai önkormányzatnak egy gyermekvédelmi, 4 szociális, 7 összevont közoktatási és 3 kulturális intézménye van. Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök elmondta: 7,2 milliárd forint hitele van az önkormányzatnak, ez zömében az intézmények fenntartásából keletkezett.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól 8 oktatási intézmény, egy kórház, 15 szociális és kulturális intézmény kerül át állami kézbe – közölte Szigeti László főjegyző. A kulturális intézmények között van a kecskeméti Cifrapalota és a megyei könyvtár. A főjegyző azt mondta: a hitelállomány a kötvénykibocsátással együtt 3,5 milliárd forint, ennek törlesztőrészleteit az önkormányzat késedelem nélkül képes törleszteni.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Farkas Zoltán (Fidesz-KDNP) közölte: gyakorlatilag az összes, eddig megyei fenntartásban működő intézmény állami kézbe kerül. Mint elmondta, a megye fenntartásában 3 szakképző intézmény működik, ezek mellett állami kézbe kerül a Békés Megyei Jókai Színház, a megyei múzeum, levéltár, a tudásház és a könyvtár is. Az önkormányzat korábban 9,4 milliárd forintos kötvényt bocsátott ki, jelenleg nincs szüksége a működéshez hitelre, sőt a számláján mintegy 8 milliárd forintnyi összeg van – tette hozzá az elnök.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye hitelállománya meghaladja a 10 milliárd forintot, ennek túlnyomó többsége kötvények kibocsátásából jött össze – mondta Kovács János főjegyző. A megyei önkormányzat fenntart kórházat, oktatási intézményeket, levéltárat, múzeumot, könyvtárat, szociális és gyermekvédelmi intézményeket is.

Csongrád megye mintegy 30 intézményt ad át, ezek között van a megyei levéltár és a Móra Ferenc Múzeum. Az egészségügyi intézmények várhatóan január 1-től a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) kerülnek – közölte Magyar Anna (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök. A megyei adósságállomány 8 milliárd forint, ennek része az 5 milliárdos összegben kibocsátott kötvény és a 3 milliárdos folyószámla-hitelkeret.

A Fejér Megyei Önkormányzat által fenntartott mind a 21 intézmény állami kézbe kerül – közölte Dominkó Anita kommunikációs referens. Tájékoztatása szerint állami kézbe kerül a Fejér Megyei Szent György Kórház, a polgárdi integrált szociális intézmény, egy gyermekintézmény, 14 oktatási és 4 közművelődési intézmény. Az önkormányzat kötvényből és hitelből álló adósságállománya több mint 12,5 milliárd forint, szállítói tartozása 2,67 milliárd forint.

Győr-Moson-Sopron megye Ponty Zita sajtóreferens tájékoztatása szerint 19 intézményt tart fenn. A megyei kórház mellett ezek között van 4 szociális és 5 gyógypedagógiai intézmény, a megyei könyvtár és múzeumigazgatóság. A megye idei költségvetésének tervezett hiánya 2,77 milliárd forint, ebből a működési célú rész 1,78 milliárd. Az önkormányzat folyószámlahitele hétfőn 1,436 milliárd forintnyi volt – közölte Ponty Zita.

A Heves Megyei Önkormányzat közvetlenül 27 intézményt ad át az államnak. Az egri Markhot Ferenc Kórházat a megye kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság működteti; ez utóbbi is az államhoz kerül – tájékoztatott a megyegyűlés elnöke. Szabó Róbert (Fidesz-KDNP) közölte: az egészségügyi, oktatási és szociális intézményekben 1700 közalkalmazott dolgozik, a kórházban 1300 a munkavállalók száma. Hozzátette: az önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt áll, adósságállománya a bejelentett hitelezői igények szerint 7,551 milliárd forint. Az MTI úgy tudja, hogy az egri Gárdonyi Géza Színházat, amelyet az adósságrendezési eljárás kezdetéig a megye működtetett, a jövőben várhatóan a város önkormányzata tartja fenn.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat visszafizette korábbi fejlesztési hiteleit, csak a korábban 3 milliárd forint értékben kibocsátott, mai áron mintegy 4,2 milliárd forintnyi kötvényállomány kerül az államhoz – mondta Bodó Sándor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke. Itt sem marad egyetlen intézmény sem a megye fenntartásában: 13 kulturális, oktatási, egészségügyi és szociális intézményt, továbbá 3 gazdasági társaságot vesz át az állam. A közgyűlési elnök az MTI felvetésére szólt a Déri Múzeumról és a Munkácsy-trilógiáról is. Az Ecce Homo című kép a három festmény körül az egyetlen, amely a megye tulajdonában van, de 1963-ig az is állami tulajdonban volt. Bodó Sándor azt mondta: a másik két kép tulajdonosaival a művek Debrecenben tartásáról folytatott tárgyalásokban eddig is részt vett a kulturális kormányzat, de az nyilvánvaló, hogy ebben a megyének ezután kisebb mozgástere lesz.

A Nógrád megyei önkormányzat a megyei kórházzal együtt 22 intézményt tart fenn és a jelenlegi információk szerint nem maradnak náluk intézmények – mondta Barta László főjegyző. Közlése szerint a folyószámla- és a rövid lejáratú hitel az október 1-jei állapot szerint 1,7 milliárd forint. Az önkormányzat kötvényének tőketörlesztése a kibocsátáskori árfolyamon 1,5 milliárd forint. Ebből 876 millió forintot még nem használtak fel, ugyanakkor vannak vállalt kötelezettségek, így a szabad kötvénymaradvány 250 millió forint.

A Somogy megyei önkormányzat mintegy 50 feladatellátó helyet ad át az államnak; ez csaknem 4 ezer dolgozót érint – közölte a megyeháza sajtófőnöke. Veres Zoltán tájékoztatása szerint a Kaposi Mór Oktató Kórház mellett a térségi integrált szakképző központ 8 tagintézménye, 3 szociális otthon, a gyermekvédelmi központ, a gyógypedagógiai intézet, az önálló levéltár, a múzeum, a könyvtár és három dél-balatoni kollégium kerül januártól állami kézbe, a megye tulajdonában nem marad egyetlen intézmény sem. Mint arról beszámolt, az állam mintegy 11-12 milliárd forint adósságot vesz át a megyétől.

Jász-Nagykun-Szolnok megyétől 24 egészségügyi, gyermekvédelmi, szociális, oktatási és közművelődési intézményt vesznek át állami fenntartásba – közölte a közgyűlés fideszes elnöke. Kovács Sándor ezek közül kiemelte a szolnoki Hetényi Kórház-Rendelőintézetet, a Damjanich múzeumot és a tiszakürti arborétumot. A megyei önkormányzatnak az intézmények fenntartása kapcsán az idei évre tervezett hiánya 1,3 milliárd forint. Ennek fedezetére 1 milliárd 50 millió forintos működtetési és 250 millió forintos munkabérhitel használnak fel.

Pest megye 12 szociális és 31 oktatási intézményét veszik állami kézbe, továbbá 3 kórházat, 4 szakrendelőt és a területi gyermekvédelmi szakszolgálat 14 lakóotthonát – közölte a megyeháza sajtófőnöke. Ambrus András elmondta: valószínűleg a közművelődési intézmények és a közgyűjtemények fenntartása is az államhoz kerül. Az intézmények közül egyebek mellett a szentendrei Kovács Margit Múzeumot, a megyei Flór Ferenc Kórházat, a budapesti székhelyű Szent Rókus Kórházat és a törökbálinti tüdőgyógyintézetet emelte ki. Hozzátette: a jelenlegi információk szerint valószínűleg egyetlen intézmény sem marad a megye fenntartásában, s az önkormányzat a 16 milliárdos hitelállományát is továbbadja. Ebből mintegy 4 milliárd forint a lejárt tartozás, a többi hitel és kötvény.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fenntartásában 30 intézmény és 3 gazdasági társaság van, az intézmények mindegyike állami fenntartásba kerül át – tájékoztatott a helyhatóság sajtóirodája. Az önkormányzat 11 oktatási, 4 közművelődési, 10 szociális és 5 gyermekvédelmi intézmény felett gyakorol fenntartói jogokat. Az Egészségügyi Holding Zrt. gazdasági társaságként működik és 4 szolgáltatót irányít. A helyhatóság adósságállománya a szeptember végi adatok szerint 7 milliárd 740 millió forint, ebből csaknem 3 milliárd a folyószámlahitel, mintegy 2,2 milliárdot tesznek ki a beruházási hitelek, s 2,3 milliárdot az euró alapon felvett, csak fejlesztésre felhasználható bankkötvények.

Tolna megyében 12 intézményt vesz át az állam – közölte a közgyűlés elnöke az MTI-vel. Puskás Imre (Fidesz-KDNP) elmondta: ezek között van a Balassa János megyei kórház és több integrált intézmény, amelyek 12 szociális otthont, 7 szakképző és 5 gyógypedagógiai iskolát foglalnak magukba. Az intézményekben mintegy 3500 közalkalmazott dolgozik. A megye és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata társulása által működtetett Magyarországi Német Színház jövőjéről tárgyalások folynak – tette hozzá. Beszámolt arról: az állam a megye szeptember 1-jén fennállt teljes, 6,4 milliárd forintos adósságállományát átveszi. Ez némi bizonytalanságot is rejt magában, mert az ezt követő négy hónapban az adósságállomány nőni fog – jegyezte meg.

A Vas Megyei Önkormányzattól 6 oktatási intézményt, 7 szociális, 3 kulturális és egy közművelődési intézményt vesz át az állam – közölte Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke. Az átvétel 4 közgyűjteményt, a Markusovszky kórházat és a Savaria Szimfonikus Zenekart is érinti. Saját körben intézmény nem marad, így még kérdéses, mi lesz azokkal a szociális intézményegységekkel, melyeket településekkel társulva működtetnek. Az állam átveszi az önkormányzat által 5 milliárd forint névértéken kibocsátott kötvényt is.”

Forrás:
Intézményátvétel – kitekintés, Zalai Hírlap, 2011. október 5.